Lover rettferdig fradrag

KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun og finanspolitisk talsmann, Ingebrigt Sørfonn vil endre loven om fradrag for gaver, slik at alle registrerte trossamfunn kan bli godkjent uansett medlemsmasse.

I går formiddag tok Jon Lilletun imot pastorene Hans Rogstad fra Oppdal Kristne Senter og Magne Aker fra Moss Bibelsenter sammen med generalsekreær Dag Nygård i Norges Frikirkeråd. Pastorene og Frikirkerådet ønsker en mer rettferdig lov om fradrag for gaver. I dag er det ikke alle frimenigheter som kan nyte godt av Valgerd-fradraget.

Bør være med

Etter møtet forsikret KrF-politikerne at de vil jobbe for å utarbeide en mer treffsikker lov.
- Arbeidet som disse frikirkelige menighetene driver er godt og viktig. De bør absolutt høre til under ordningen om skattefradrag for gaver. Slik loven er utformet i dag er det ikke mulig å godkjenne alle trossamfunnene som søker. Jeg innser i ettertid at loven ikke er bra nok slik den står i dag. Det vil jeg gjøre noe med, sier Jon Lilletun.

- Når kan vi vente oss en revidert lov?

- Å endre en lov tar tid, men jeg håper vi kan få det til parallelt med de neste budsjettforhandlingene, sier han.

- Er dere fornøyd med dette, Rogstad?

- Ja, vi vet at lovendringer tar tid. Så lenge vi vet det finnes politisk vilje til dette, er vi godt på vei. Jeg tror det ville virke mot sin hensikt å pålegge fylkesskattekontorene å godkjente menigheter som søker per i dag, siden det ikke finnes hjemmel for dette i loven. Ved å forhaste seg, kan man ødelegge mer enn man oppnår. Derfor er vi villig til å vente, sier Rogstad.

Urimelige krav

Per i dag kan givere få fradrag for pengegaver opp mot 6 000 kroner til selskap, stiftelse eller organisasjoner, og som ikke har erverv til formål. Organisasjonen som mottar gaven må ha såkalt ?nasjonalt omfang?. Nettopp dette leddet i skatteloven har ført til stor debatt.

Moss Bibelsenter er en av mange som har fått nei på søknaden om å bli godkjent for gavefradrag, fordi menigheten ikke har ?nasjonalt omfang?. Dette til tross for at menighetene identifiserer seg med andre forsamlinger som allerede er godkjent, slik som Oslo Kristne Senter, Levende Ord i Bergen og Karisma Senter i Stavanger.

- Kravet om nasjonalt omfang er urimelig. Mange av menighetene som har fått nei på søknadene sine kan vise til liknende menigheter andre steder i landet som har fått ja. Den eneste reelle forskjellen er medlemsmassen, sier Aker.
- Mange menigheter velger å være selvstendige ut fra et teologisk standpunkt. Disse bør ikke diskrimineres i forhold til andre trossamfunn som har en nasjonal organisasjonsform, sier Rogstad.

Eget punkt

Pastorene mener løsningen er å nedfelle registrerte trossamfunn som eget punkt i loven, slik stiftelser er i dag. Jon Lilletun finner ingen grunn til at dette ikke skal la seg gjøre.

- Grunnen til at kravet om nasjonalt omfang ble nedfelt i skatteloven, er at Finansdepartementet trenger å kontrollere at gavefradrag ikke misbrukes. Dessuten bør skatteloven gjøre det oversiktig for departementet å føre kontroll med regnskapet til organisasjonene. Men når det gjelder trossamfunn leverer disse allerede årsrapport, regnskap og medlemstall til fylkesskattekontorene. Derfor ser jeg ingen grunn til at disse ikke kan bli skilt ut i egen kategori, slik stiftelser er i dag, sier Lilletun.

Innrapportering

Før Lilletun kan love Valgerdfradrag til alle registrerte menigheter, mener han at registrerte trossamfunn fortsatt har mulighet til å bli godkjent for fradrag, dersom de er villig til å innrapportere sine medlemmer, slik pinsebevegelsen gjør det i dag.
- Men det er selvfølgelig opp til hver menighetene å avgjøre om de vil gå sammen om en slik innrapportering. Uansett kan dette være en midlertidig løsning for å bli godkjent, inntil vi får til en holdbar endring i loven, sier Lilletun.

- Vi må se nærmere på hvorvidt det er aktuelt å rapportere inn medlemmene våre, sier Rogstad.
- For mange menigheter er nettopp det å være selvstendig teologisk begrunnet, og en innrapportering blir derfor kunstig, sier generalsekretær Dag Nygård i Frikirkerådet.

Trossamfunn som ikke er registrert hos fylkesmannen vil falle utenom skatteloven om fradrag for gaver. Dette gjelder kun et lite mindretall av menigheter. I Samarbeidsregjeringens Sem-erklæring står det at de vil gå inn for et skattefradrag på gaver på 12 000 kroner. Målet er at resten av fradraget skal være oppfylt innen 2005.

Rakel E. Berntzen