Lover å lytte til kritikk av barnevernet

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) understreker at religionsfriheten står sterkt i Norge, men at dette ikke gir rom for vold mot barn.

I løpet av januar er det planlagt 20 demonstrasjoner mot norsk barnevern i 18 forskjellige land, som Dagen fortalte i går. Det konkrete utgangspunktet er at et rumensk-norsk ektepar på Vestlandet som er pinsevenner, midlertidig er fratatt sine fem barn ved akuttvedtak (se faktaboks).

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut av skyttergravene

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) understreker overfor Dagen at hun ikke kan kommentere enkeltsaker. Hun er opptatt av at barnevernet skal ha bred tillit i befolkningen og ser at tilliten kommer under press når det med jevne mellomrom fremmes kritikk mot barnevernet.

1. desember i fjor inviterte hun til et bredt seminar om tillit og rettsikkerhet i barnevernet. Bakgrunnen var at 150 fagfolk - deriblant psykologer, leger og advokater - hadde sluttet seg til en bekymringsmelding om hvordan norsk barnevern fungerer.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha en god diskusjon i stedet for å gå ned i skyttergravene, sier Horne til Dagen.

– Vi tar kritikken på alvor, poengterer hun.

I forbindelse med seminaret kunngjorde statsråden at departementet vil sørge for en gjennomgang av et utvalg barnevernssaker med omsorgsovertakelse og akuttvedtak.

– Det gjøres veldig mye godt arbeid i norsk barnevern, men det er også tilfeller der arbeidet ikke er godt nok. Vi vil se på hvor utfordringene er, sier Horne.

Tettere dialog

– Ser du noen hovedlinje i kritikken av barnevernet?

– Hovedlinjen er at det er for lite dialog mellom barnevernet og familiene, svarer Horne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun understreker at det er store variasjoner fra kommune til kommune, men mener det er potensial for forbedring innenfor bruken av familie og nettverk som fosterfamilier, familieråd og satsing på forebygging der offentlige etater samarbeider på tvers. 

– En typisk kritikk er at barnevernet har for lav terskel for å gripe inn, men vi har også episoder der barna selv mener at barnevernet har grepet inn for sent, sier barne- og likestillingsministeren.

Ingen vold

– Hvilken betydning har religionsfrihet i barnevernet?

– Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker. Barns rettigheter står sterkt i Norge, og alle barn her har krav på beskyttelse og skal bli ivaretatt etter barnevernloven. Det finnes ingen hjemmel i barnevernloven for omsorgsovertakelse ut fra religion, men det er forbudt å slå barn. Det som skjer i familien, er ikke lenger en privatsak, sier Horne.

For statsråden er det viktig at de som kommer til Norge, får god informasjon om norsk barnelovgivning. 

– Det innebærer også at de får informasjon om at barnevernet skal være en hjelpeinstans og hjelpe familier som sliter. Omsorgsovertakelse er siste utvei. Hjelpetiltak skal iverksettes før man gjør en omsorgsovertakelse, sier Horne.

Religionsfrihet

Før jul sendte hun ut et rundskriv om barnevern over landegrensene. Der betonte hun blant annet at barneverntjenesten bør sam­arbeide med andre lands myndigheter hvis barnet har sterk ­tilknytning til et annet land. Barneverntjenesten må ta hensyn til barnets tilknytning til Norge og andre land ved vurderingen av hvilke barneverntiltak som er til barnets beste.– Hvordan håndterer dere at norsk barnevern får negativ oppmerksomhet i utlandet?

–  Det er noe vi er opptatt av. Vi oversetter lovverk og rundskriv til engelsk og har tett dialog med utenlandske ambassader og internasjonale organisasjoner, sier Horne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener det er vesentlig å forklare hvordan norsk barnevern fungerer og at barnevernet først og fremst er en hjelpetjeneste.

– Hva tenker du om at det internasjonalt sås tvil om at norsk barnevern respekterer religionsfriheten?

– Religionsfriheten står sterkt i Norge. Samtidig må vi understreke at det å slå barn, og vold og overgrep mot barn, er forbudt ved lov i Norge. Det går ikke an å si at «etter min religion er det lov å slå». Etter norsk lov er det ikke tillatt, sier hun.

Tilby veiledning

Samtidig framholder Horne at det er viktig å styrke familievernkontorene og tilby veiledning for foreldre.

– Det kan lære foreldre å være gode foreldre og gi dem verktøy i oppdragelsen, sier statsråden.

Selv traff hun en mor fra Somalia som hadde lært at hun ikke kunne slå barna i Norge, men ikke fått vite hva hun burde gjøre i stedet.

– Med litt veiledning og hjelp er hun blitt en ressursperson i Kristiansand som også brukes overfor andre familier, sier Horne.

Håper å dempe

– Opplever du at det er mulig å få gehør for hva norsk barnevern er i utlandet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg opplever at det blir satt pris på den gode dialogen som UD står for, og informasjonen man får fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, sier Horne.

– Jeg håper rundskrivet om barnevern over landegrensene, som er tydeligere på ansvaret kommunene har for å føre dialog med andre land, kan dempe en del av konfliktene som oppstår, sier hun.

Les også:

Red. anm: Vi ønsker ikke å bidra til identifisering av barnefamilien. IKKE bruk navn når du er med og debatterer denne saken.