Storbritannias finansminister George Osborne lover i et intervju med BBC skottene mer økonomisk frihet fra London dersom de stemmer nei til løsrivelse fra Storbritannia. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB scanpix

London lover mer makt til Skottland

Den britiske regjeringen lokker med mer økonomisk selvstyre til Skottland etter at en meningsmåling for første gang viser skotsk flertall for uavhengighet.

Bare elleve dager før folkeavstemningen forsøker finansminister George Osborne å hindre et skotsk flertall for løsrivelse med nye løfter fra regjeringen.

– Dere kommer i løpet av de neste dagene til å få se en handlingsplan om å gi mer makt til Skottland – større skattemyndighet, kontroll over pengebruk, mer makt over velferdsstaten – som vil bli iverksatt i det øyeblikket det foreligger et «nei» i folkeavstemningen, sa Osborne til BBC søndag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtlige av de tre største partiene i den britiske nasjonalforsamlingen har sluttet seg til planene, ifølge finansministeren.

Tror ikke på løftene

En ny meningsmåling i avisen Sunday Times indikerer at det nå er flertall for uavhengighet. 51 prosent svarer ja til løsrivelse, mens 49 prosent svarer nei i den nye målingen utført av YouGov.

Selv om ja-sidens ferske ledelse ligger innenfor feilmarginen, betyr målingen at resten av valgkampen trolig blir langt mer spennende enn de fleste hadde sett for seg for kort tid siden.

Nicola Sturgon, nestleder i selvstendighetspartiet SNP, sier meningsmålingen markerer et betydningsfullt øyeblikk i kampen om løsrivelse. Hun har lite tro på Osbornes lovnader om nevneverdig mer makt til Skottland.

– Jeg tror ikke folk kommer til å ta dette seriøst. Hvis de andre partiene hadde ment alvor om mer makt, hadde noe konkret vært lagt fram før nå, sier hun til Sky News.

Sturgon understreker videre at det fortsatt er mye arbeid å gjøre fram mot dagen for folkeavstemningen den 18. september.

Ledelsen skrumpet inn

Ja-siden har aldri tidligere ledet på en meningsmåling mens kampanjen for løsrivelse har pågått. Men flere målinger den siste tiden har vist at forspranget til nei-siden var i ferd med å skrumpe inn.

I en meningsmåling som ble offentliggjort 1. september, var nei-sidens ledelse redusert til 6 prosentpoeng. For én måned siden var ledelsen på hele 22 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den siste meningsmålingen er gjort i etterkant av den andre TV-sendte debatten mellom ja- og nei-siden. De fleste kommentatorer har vært enig om at debatten ble vunnet av ja-leder Alex Salmond i SNP.

Beregninger av gjennomsnittet av ulike meningsmålinger viser imidlertid fortsatt at nei-siden fortsatt har et betydelig forsprang.

Vil beholde pundet

Dersom ja-sidens kampanje skulle føre fram, vil den bli etterfulgt av forhandlinger med London om valutaen, nasjonal gjeld, oljen i Nordsjøen og framtiden til den britiske atomubåtbasen i Scotland.

SNP ønsker å beholde dronning Elisabeth som regent og pundet som valuta, og å forbli en del av EU.

Ifølge Storbritannias finansminister Osborne er det imidlertid uaktuelt at Skottland beholder pundet ved et ja i folkeavstemningen.

– Vi vil ikke dele på pundet dersom Skottland løsriver seg fra resten av unionen, sier han, og sammenligner det med et ektepar som skal dele bankkonto etter skilsmissen.