PREMIE: Muligheten til å få barn er gjort til premie i en konkurranse i England. Det reageres det kraftig på. Illustrasjonsbilde.

«Lodder ut» en baby i konkurranse

Muligheten til å få barn er gjort til premie i en konkurranse i England.

«Vi har et fantastisk tilbud! Barcelona IVF gir bort én behandlingsrunde gratis til en heldig person på konferansen. Hva venter du på? »

Det er rådgivningskjeden Fertility Focus i England, gjennom sin filial i Edinburgh, som reklamerer for sin konferanse i september på denne måten. En av deltagerne vil vinne muligheten til assistert befruktning eller et egg fra en anonym donor. Samarbeidspartneren i Spania tar seg av saken. Dette melder Christian Institute på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Hundrevis av nordmenn til utlandet for Downs-test

Trivielt

Fertility Focus høster kritikk for sin noe uvanlige utlodning. Josephine Quintavalle leder interesseorganisasjonen «Comment on Reproductive Etichs», og hun er lite fornøyd.

– Å tilby loddsalg med muligheten for å «vinne en baby» som om det var en bil, trivialiserer hele konseptet om assistert befruktning, sier hun.

– Vi opplever dette som et reklamestunt fra klinikken sin side og vi mener det er et element av utnytting i dette, av mennesker som ikke selv kan betale for behandlingen.

Myndighetenes kontrollorgan på feltet, «Human Fertilisation and Embryology Authority» (Hefa) stiller også spørsmål ved denne formen for konkurranse.

– Vi er oppriktig bekymret over at assistert befruktning blir brukt som premie i en konkurranse, sier en talsmann til Christian Institute.

Han legger til at det også er viktig å huske på at reglene for slik behandling er annerledes i Spania, både i forhold til sikkerhet og det rent lovmessige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Rekordfå barn tok abort i fjor

Kan velge

I følge nettsiden kan den som vinner konkurransen velge mellom et egg fra en anonym donor og en runde med behandling for assistert befruktning. Det hele kan beløpe seg til nesten 60.000 kroner. Direktøren for Barcelona IVF, Raul Olivares, skal selv tale på konferansen.

Dette er ikke første gang aktører innen fertilitetsindustrien i England har annonsert med slike «premier».

I 2012 gav en klinikk i Kent et par mulighet til å redusere prisen på behandlingen de skulle få. Da var anledningen at klinikken feiret sitt jubileum.

Ann Widdecombe, som da var minister for de konservative i regjering, reagerte sterkt.

– Det at man kan tilby en slik behandling som man tilbyr et stykke kake fra en tivolibod, er helt avskyelig, sa hun.

I 2010 solgte en klinikk unna egg. Kjøperne kunne velge egg ut fra rase og intellekt. Røykere og overvektige kunne ikke kjøpe. Donoren fikk opp mot 70.000 kroner. Kritikerne i England karakteriserte det hele som «noe Hitler bare kunne drømme om».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Hundrevis av nordmenn til utlandet for Downs-test
Les også
Krav om nye surrogatiregler etter Downs-sak
Les også
Kalt «barnemorder» etter Israel-støtte