Liten busk med utrolig overlevelsesevne

Kapersen er en liten busk med vakre delikate blomster, men med skarpe torner. Den vokser over hele Israels land og har en utrolig overlevelseseevne, en av de mest imponerende i planteriket.

Ikke mange andre busker vokser på så mange ulike steder, langs kysten og i fjellene, i daler og på sletteland, i ørkenen, på steingjerder og husvegger. Den kan kuttes ned hvert eneste år, likevel skyter den nye skudd med blomster og frukt.
Den kan brennes, men ut av de forkullede restene vokser det friske nye greiner. Den kan slå rot i tørre klipper og likevel trekke til seg fuktighet og næring. Kapersen er i sannhet planterikets parallell til det jødiske folk som har overlevd i årtusener til tross for utallige forfølgelser og utryddelsesforsøk.

Frukt hver dag
Kapersen har en uvanlig lang blomstringsperiode, men hver av de vakre hvite blomstene med fiolette støvbærere er åpen mindre enn 24 timer. Til gjengjeld tar det mindre enn to timer fra knopp til full blomst, og den produserer nye blomster og frukt hver eneste dag.
Denne egenskapen har gått tapt i de fleste oversettelser av Predikantens bok 12,5: «Mandeltreet blomstrer, gresshopper sleper seg fram, kapersen mister sin kraft. For mennesket drar bort til sin evige bolig.»
En mer korrekt oversettelse av den hebraiske grunnteksten ville være følgende: «Kapersen setter nye knopper». Den får fram kapersens unike egenskap, nemlig at den blomstrer fort og nesten øyeblikkelig sprer sine frø.
Talmud forteller en historie om den kjente rabbiner Gamaliel, som blant annet hadde Paulus som en av sine studenter. Han sa at i den kommende verden vil trærne gi frukt hver eneste dag, ifølge Esekiel 17,23. Men en av studentene spottet ham og sa at det er skrevet: «Det er intet nytt under solen.» (Predikantens bok 1,9).
Da svarte Gamaliel: «Kom, og jeg vil vise deg et eksempel i denne verden.» Så gikk han ut med sine studenter og viste dem en kapersbusk.

Tre produkter
I dag kan man i supermarkeder finne glass med sursyltede kapersknopper og syltetøy laget av frukten. I bibelsk tid ble kapersen dyrket av de samme grunner, men man brukte også de unge bladene ytterst på greinene. Man skulle betale tiende av kapersavlingen som av all annen avling.
Det var svært viktig at kapersen ble høstet hver eneste dag under den sju måneder lange vokseperioden. Fordi busken produserer nye blomster hver dag, og det går så kort tid fra knopp til blomst til frukt, ville en del av avlingen gå tapt hvis man hoppet over en dag. Frukten måtte plukkes på rette tid, ikke for seint, men heller ikke for tidlig.

Gjerde
Kapersbusken mister alle de dypgrønne bladene om høsten, og greinene blir knusktørre. De egner seg godt til tennved. Ifølge jødiske lærde var det nettopp kaperskvister han sanket den mannen som måtte dø fordi han sanket ved på sabbaten (4. Mosebok 15,32-36).
Noen mener også at mannen det gjaldt var Selofhad som er nevnt som den som døde for sin egen synds skyld. (4.Mosebok 27,1-3). Interessant nok er navnet hans, Tzlofchad på hebraisk, sammensatt av de to ordene Tsalaf og chad som betyr «skarp kapers»! Busken har i sannhet ekstremt skarpe torner. Det er rene piggtråden, og den egner seg derfor utmerket til gjerde.
Talmud forteller en annen historie om en rettferdig mann som fant et hull i gjerdet sitt og var på vei til å reparere det da han kom på at det var sabbat. Han lot være å gjøre det for ikke å vanhellige sabbaten. Da skjedde det mirakel at det vokste opp en kapersbusk. Den tettet ikke bare hullet i gjerdet, men skaffet familien inntekt i resten av deres liv! @Kreditering: DAGEN

SITAT: «Tre er utholdende: Israel blant nasjonene, geita blant feet og kapersen blant trærne.»
(Talmud)