Sylvi Listhaug er ikke fornøyd. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Listhaug reagerer på at nok en syriafarer vil hjem: – Nå er det nok

Frp-leder Sylvi Listhaug raser mot nyheten om at syriafareren Aisha Shezadi Kausar har bedt Utenriksdepartementet om hjelp for å komme tilbake til Norge.

– Det var nøyaktig dette Frp advarte mot. Norge skal ikke hente hjem IS-terrorister. Nå er det nok. Enig? skrev Listhaug på sinFacebook-side tirsdag kveld.

Overfor NTB utdyper Listhaug og sier at man får klare seg selv om man har sluttet seg til en terrororganisasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nok er nok, og jeg forventer en snarlig avklaring fra regjeringen om de virkelig har tenkt å hjelpe denne terroristen eller andre IS-sympatisører til Norge, sier Listhaug.

Radikale tendenser

Tirsdag meldteAftenposten at den norske kvinnen Aisha Shezadi Kausar (29) har bedt Utenriksdepartementet om konsulær bistand. Kausar hevder selv at hun ikke utgjør noen trussel verken mot Norge eller andre.

Hun reiste til Syria i august 2014, bosatte seg i et område kontrollert av Den islamske staten (IS) og ble islamisten Bastian Vasquez' andre kone.

Kausar bor nå i flyktningleiren Roj i Syria, sammen med en sønn. Hun mener situasjonen har forandret seg i leiren det siste året, at omgivelsene er ikke lenger trygge nok, og hun frykter at sønnen skal utvikle «radikale tendenser».

– Jeg innrømmer at jeg har gjort feil, og jeg betaler en høy pris for disse feilene og angrer dypt. Det siste jeg ønsker, er at mitt barn ender opp i samme spor. Men det blir vanskelig å unngå hvis han vokser opp her, sier hun.

Må straffeforfølges

Høyres justispolitiske talsperson Peter Christian Frølich sier til Aftenposten at hans sympati for kvinnen er «null komma null», og at det blir opp til domstolen å avgjøre skyldspørsmålet.

SVs Petter Eide mener kvinnen må straffeforfølges i Norge. Han gir også uttrykk for at han er overrasket, ettersom han trodde det ville ha en avskrekkende effekt at en annen kvinne nylig ble dømt til tre år og seks måneders fengsel.

Fremskrittspartiet forlot Erna Solbergs regjering i januar 2020 da Norge hentet hjem en kvinnelig syriafarer og hennes to barn.