Listhaug på «frierferd» til kristne i Bergen

Sylvi Listhaug (Frp) vil lære av kristne integreringstiltak i Bergen. KrF-medlem Bjarte Ystebø hjelper til med programmet.

Torsdag 14. april kommer innvandrings- og integreringsministerSylvi Listhaug (Frp) tilBergen for å besøke to kristne menigheter,TV Visjon Norge ogKirkens Bymisjons flerkulturelle ressurssenter Empo.

– Det er mange kristne menigheter over hele landet som gjør en utrolig jobb i integreringen. Nå gleder jeg meg til å se på hvordan de jobber i Bergen, som har veldig aktive organisasjoner med mange ildsjeler som står på i dette arbeidet, sier Sylvi Listhaug i en e-post til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det erTorkil Åmland, tidligere statssekretær i Solberg-regjeringen og nå nestleder i HordalandFrp som sammen med Listhaug har tatt initiativ til besøket.

Åmland tror statsråden kan lære mye av omsorgsarbeidet menighetene driver med.

– Listhaug anses som Frps nye kristenansikt etterCarl I. Hagen. Er dette et kristent velgerfrieri i Bergen?

– Det er ikke et velgerfrieri, men et signal om at man er opptatt av mange av de kristne sakene, det kristne engasjementet som er rundt forbi og det positive arbeidet som gjøres. Det er viktig for alle politikere, uansett hvilket parti de kommer fra, sier Åmland.

KrF-hjelp

Med seg i planleggingen har Åmland KrF-medlem ogNorge Idag-redaktørBjarte Ystebø. Han er leder for organisasjonenKristenfolket, som arrangererOslo Symposium, der Listhaug var en av hovedtalerne i fjor.

– Hva tenker du om at en KrF-er bidrar i planleggingen?

– Bjarte har vært med som leder av Kristenfolket, og det synes jeg er flott. Han har god kontakt med mange kristne sammenhenger og har gjort en flott jobb i planleggingen. Det har vært bra å være flere i forberedelsene.

Ystebø svarte ikke på Dagens henvendelser før avisen gikk i trykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frp-veteran Carl I. Hagen reiste på 2000-tallet rundt i Kristen-Norge for å fri til kristne stemmer. Særlig besøkene ved daværendeLevende Ord fikk stor oppmerksomhet i riksmedia.

De siste årene har imidlertid mange kristne velgere forlatt Frp til fordel forKrF og delvisPartiet De Kristne, ifølge valgforskning. I fjor sloKIFO fast atFremskrittspartiet verken er særlig kristent eller religiøst parti.

MenListhaug har tatt stafettpinnen videre. I fjor vår stilte statsråden opp som en av hovedtalerne påOslo Symposium. Før jul turnerte hun flere kristne medier, men ville ikke innrømme at hun er Frps nye kristen-ansikt etter Carl I. Hagen. Samtidig snakker hun varmt om å ta vare på kristendom og kristne tradisjoner.

Unngår partipolitikk

BådeSalt Bergenskirken ogCredokirken ser fram til besøket fra Sylvi Listhaug.

– Det er ikke hver dag en får tilbud om å sette seg ned med en statsråd, sier hovedpastorOlav Rønhovde i Credokirken.

Øystein Gjerme, pastor i Salt Bergenskirken, ser fram til å redegjøre for hva den internasjonale menigheten gjør som frivillig organisasjon i møte medflyktninger. Blant annet driver de arbeid vedasylmottak.

– Det er viktig å sette søkelys på den menneskelige kapitalen som finnes i menighetsliv når det gjelder integrering. Vi er i berøring med veldig mange, sier Gjerme.

Rønhovde ønsker å ta opp situasjonen tilkonvertitter i Norge og hjemlandet deres. Credokirken tilbyr ukentlige gruppesamlinger for mennesker fra Afghanistan, Iran, Irak og Kurdistan, men er særlig opptatt av kurdiske områder i Nord-Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig ønsker ikke pastoren å gjørepartipolitikk ut av Listhaugs besøk.

– Hva tenker dere om at Listhaug frir til kristne velgere?

– Det har jeg ingen formening om, sier Gjerme.

– Jeg regner med at Frp ønsker å nå ut til kristne velgere, akkurat det ligger litt i sakens natur, sier Rønhovde og fortsetter:

– Samtidig hever vi oss over om det er et ledd i en partipolitisk kampanje. Vi vil løfte opp at dette handler om folk i nød som trenger Norges og de kristnes hjelp. Det kreves handling nå. Da er statsråden den rette personen å snakke med, sier Rønhovde.