Klikk for å endre tekst

Lille Ole er fylt ett år

- En stor milepæl, sier mor Anna Solberg. Torsdag var hun med på å arrangere seminar for retten til annerledesbarna.

På Lit­te­ra­tur­hu­set i Oslo tors­dag etter­mid­dag for­tel­ler tre mødre om sine kam­per for å bære fram barn med triso­mi 18.

- Vi håper og øns­ker at både lege­stan­den og sam­fun­net end­rer hold­nin­gen mot disse barna. Man må se barna in­di­vi­du­elt, og ikke la dia­gno­sen bli pro­gno­sen, sier Anna Sol­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en stor mile­pæl for triso­mi 18-barn å opp­le­ve ett­års­da­gen. Det ble en fin fei­ring, sier mamma Sol­berg til Dagen.

Dette er historien om lille Ole som nå er ett år

Håper han blir mange år

Iføl­ge sta­ti­stik­ken får 10 til 40 pro­sent av triso­mi 18-bar­na opp­le­ve ett­års­da­gen sin, av­hen­gig av stu­di­er som er gjort og om de får be­hand­ling eller ei.

Det er umu­lig å si noe om hvor lenge Ole vil leve.

- Det vi vet er at han i dag har det vel­dig bra, og tri­ves godt. Han har ingen al­vor­lig, livs­tru­en­de ska­der. Vi håper at vi skal få be­hol­de han i mange, mange år. Det er noen få som får opp­le­ve å bli en del år, sier Sol­berg.

- Blir ikke tatt på alvor

I kveld in­vi­te­rer hun til se­mi­nar om ret­ten til an­ner­le­des­bar­na, sam­men med Venst­re-po­li­ti­ker og ju­rist Åsta Årøen og anes­tesi­lege Siri Fuglem Berg.

Berg fikk tre dager med dat­te­ren Evy Kris­ti­ne før hun døde, og har laget en nett­side der hun til­byr støt­te til fa­mi­li­er med barn som har al­vor­li­ge avvik. I dag kom­mer også boka hen­nes «Evy Kris­ti­ne - Ret­ten til et an­ner­le­des barn».

- Vi føler at vi står ster­ke­re sam­men. Det er vans­ke­lig å bli tatt på alvor som kvin­ne som har båret fram et al­vor­lig sykt barn og så kla­ger på opp­følg­nin­gen. Det er lett at det til­skri­ves bar­sels­hor­mo­ner. Nå er vi tre som har vært gjen­nom mye av det samme, sier Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye ret­nings­lin­jer på gang

Anes­tesi­le­gen mener det bør være bedre til­rette­lagt for dem som øns­ker å bære fram bar­net sitt.

I vin­ter tok KrF opp saken med helse­mi­nis­te­ren, som satte i gang ar­bei­det med å lage ret­nings­lin­jer for be­hand­ling av barn med triso­mi 18 og 13.

Trisomi 18

Friske mennesker har 23 par kromosomer i hver celle, unntatt i kjønnscellene, som har halvparten.

Downs syndrom er den vanligste trisomien, trisomi 21.

Trisomi 18 innebærer tre utgaver av kromosom 18, er nest vanligst, også kalt Edvards syndrom.

Trisomi 13, Pateau syndrom er den tredje vanligste trisomien.