Likestillings- og diskrimineringsombudet Beate Gangås.

Likestillingsombudet ber Storberget begrunne hijab-nei

Likestillingsombudet vil at justisminister Knut Storberget (Ap) skal begrunne hvorfor han har snudd og ikke vil tillate hijab i politiet. Ombudet mener det er i strid med diskrimineringsloven.

- Debatten om denne saken har gått helt av skaftet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås, som håndhever loven, til Aftenposten.Hun mener at Storbergets beslutning preges av at det er valg til høsten.
- Men vi skal ivareta interessene til enkeltpersoner og grupper - også til dem som ikke er avhengig av velgerne, sier hun.
Gangås vil om kort tid skrive brev til Storberget og be om en nærmere begrunnelse for hijabforbudet. Ombudet har i flere tidligere saker konkludert med at forbud mot hijab eller turban på arbeidsplassen er lovstridig.
- I utgangspunkt skal det mye til å nekte politiet å bruke hijab, fordi det i prinsippet vil innebære et yrkesforbud, sier hun.
Likestillingsombudet understreker at det kan finnes saklige grunner for å nekte bruk av religiøst hodeplagg, og hun ønsker derfor å vurdere om Storberget har slike grunner.
Justisministeren vil få tre ukers frist til å svare. Dersom ombudet konkluderer med at loven er brutt, kan Storberget anke avgjørelsen inn for likestillings- og diskrimineringsnemnda.
Gangås mener det vil være bemerkelsesverdig hvis departementet ikke retter seg etter en avgjørelse i nemnda, men et vedtak er ikke bindende for departementene. (NTB)