Redningsarbeidere leter etter overlevende i den tyrkiske byen Ercis. Foto: Reuters/Scanpix

Leter etter overlevende i Tyrkia

Frivillige leter med bare hendene gjennom ruinene i håp om å finne flere overlevende etter jordskjelvet i Tyrkia.

Overlevende i de verst rammede områdene har sluttet seg til redningsmannskapene som jobber seg gjennom de sammenraste bygningene. Strømforsyningen har brutt sammen, og mange av de frivillige lette i lyset fra fakler natt til mandag.
De voldsomme ødeleggelsene ble tydeligere ved daggry. I byen Ercis forsøkte brannmenn å redde fire barn fra en sammenrast boligblokk. Rundt dem sto bekymrede tilskuere.

Tenner bål

Like i nærheten av den sammenraste bygningen hadde overlevende tent bål for å holde ut høstkulda. De satt rundt flammene, tullet inn i tepper, mens hjelpemannskaper delte ut pakker med brød.
Så langt er 217 personer bekreftet omkommet i byene Ercis og Van, ifølge myndighetene i landet. Det er ventet at tallet vil stige ytterligere, og flere hundre er meldt savnet.
- Fordi bygningene er lagd av leirstein, er de mer sårbare for jordskjelv. Jeg må dessverre meddele at nesten alle bygninger i slike landsbyer er ødelagt, sier statsminister Tayyip Erdogan.
Han besøkte selv Ercis søndag kveld for å følge redningsinnsatsen. Bare i denne byen raste 55 bygninger sammen, blant dem et studenthjem.

TV-bilder viste hjelpemannskaper som forsøkte å hente ut en liten gutt som satt fast under en betongblokk i Ercis.
- Vær tålmodig, vær tålmodig, sa redningsfolkene, mens gutten gråt.
Bare noen centimeter fra ansiktet hans lå en livløs hånd med en giftering på en av fingrene.
Sykehuset i byen har fått så store skader at legene er nødt til å behandle folk utenfor i hagen. På en idrettsplass er det satt opp en liten by av telt for å ta hånd om de overlevende.

Fortsatt er det uvisst hvor mange som er innesperret under sammenraste bygninger. Statsminister Erdogan frykter det verste i landsbyer i avsidesliggende strøk som det er vanskelig å nå fram.
Jordskjelvet sørøst i Tyrkia hadde en styrke på 7,2. Det startet klokka 12.41 søndag og varte i rundt 25 sekunder. Senere har en rekke etterskjelv rammet området.
NTB