Lengter etter å jobbe

– Mannen er ikke skapt bare for å sove og spise, sier Fares Oleid Soliman Albattoura. Han håper regjeringen vil gjøre unntak for kravet om at flyktninger må ha gjennomført asylintervju før de får jobbe.

– Man må jobbe og produsere noe. Alle mennesker har behov. Man kan ikke dekke dem uten å ha en jobb, sier Albattoura til Dagen.

Asylsøkeren er frivillig medarbeider på biblioteket påLandås avlastnings- og transittmottak i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vår oppgave er å sortere bøkene, og å hjelpe folk med finne frem. Dette er en fast rutine. Vi har noe å gjøre, vi jobber, sier Albattoura.

Nøkkel til integrering

Når Dagen er på besøk fredag formiddag er det rolig. Ingen av beboerne er i arbeid, og det er opp til den enkelte å studere eller drive med andre aktiviteter.

Et nytt lovforslag fra regjeringen vil gi asylsøkere i Norge muligheten til å komme raskere ut i arbeid. Til nå har ordningen vært slik at søkere må fullføre et asylintervju før de får arbeidstillatelse. Lovforslaget gjelder søkere som med stor sannsynlighet kommer til å få oppholdstillatelse. Disse vil da kunne få arbeidstillatelse før asylintervjuet er gjort.

I en pressemelding fra regjeringen, sier innvandrings- og integreringsministerSylvi Listhaug:

– Arbeid er nøkkelen til en vellykket integrering. Det er derfor viktig, både for samfunnet og den enkelte, at asylsøkere som skal bli værende i Norge kommer raskt ut i arbeid.

Får ikke svar

Beboerne opplever dagene som monotone og vil ut i arbeid.

Ahmed Mori har vært i Norge i ni måneder og har ikke blitt innkalt til asylintervjuet enda. Han forteller at han ikke får tilstrekkelig informasjon om sin egen prosess, og at det oppfattes som et gjennomgående problem blant beboerne.

– Vi spør de som har ansvar for informasjon her, og de har ingen svar. Ringer vi tilUDI forteller heller ikke de noe, sier Mori.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kompisen, Abdullah Mohammed, har heller ikke gjennomført asylintervjuet.

– Jeg har vært her ni måneder. Hadde det ikke vært bedre om jeg jobbet den tiden i stedet? spør han.

Han forteller at folk fraSyria ønsker å hjelpe til. Mange sitter på yrkeskompetanse, men får ikke brukt den til noe.

– Vi er et folk som er vant til å jobbe. Jobb betyr alt, sier Mohammed.

– Kan gjøre mer

Mottaksleder på Landås avlastnings- og transittmottak, Georg Mevold, er også tilhenger av at asylsøkere skal kunne jobbe.

– Det er veldig mange som kommer hit som ønsker å bidra umiddelbart, og som opplever stor frustrasjon ved å bli sittende og vente.

Han mener at det vil være positivt for Norge å få asylsøkere tidlig ut i arbeid, men synes ikke at regjeringen gjør nok for å få det til.

Alhareth Housain Alchousi fra Syria mener at den norske regjeringen har gjort prosessen unødig komplisert for asylsøkere. Selv har vært åtte måneder på asylmottak og mener det er for lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De kan greie å gjøre mer. Jeg tror intensjonen er at asylsøkere skal tenke at Norge egentlig ikke ønsker dem velkommen.

– Dukker i et teaterstykke

Alchousi sier at det hadde vært redeligere av regjeringen å være tydelig på dette. Han viser tilØsterrike som i stor grad har stengt grensene for flyktninger.

– Det kan jeg respektere. Det jeg ikke liker er at vi som allerede sitter på mottaket blir manipulert av regjeringen. Vi er som dukker i et teaterstykke.

Ifølge NTB foreslårregjeringen ikke endringer i kravet om at det ikke skal være tvil om søkerens identitet. Kravet om at det ikke er aktuelt å bortvise søkeren eller fremme tilbaketakelsesbegjæring overfor et annet land, blir også stående som før.