TØMMER KONTORET: Mediehuset må være ute av kontoret i løpet av november. Nestleder Khin Maung Win har flyttet til DVBs kontor i Myanmar. Bak ham henger fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Legger ned Burma-kanal i Norge

Etter 21 år med nyhetssendinger fra Oslo kan endelig Democratic Voice of Burma flytte hjem. - Dette er øyeblikket vi har ventet på, sier nestleder Khin Maung Win.

Papp­kas­ser, søp­pel­sek­ker og data­skjer­mer pre­ger kon­to­ret til medie­hu­set De­mocra­tic Voice of Burma i Wes­sels gate i Oslo.

- Det er med blan­de­de fø­lel­ser vi drar, sier nest­le­der Khin Maung Win.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

21 års eksil i Norge er over. Det meste av det tek­nis­ke ut­sty­ret er al­le­re­de sendt til Thai­land og My­an­mar, og kon­to­ret skal være tømt i løpet av no­vem­ber.

Freds­pris­vin­ner Aung San Suu Kyi ser på oss fra et stort por­trett på veg­gen.

- Dette er det øye­blik­ket vi har ven­tet på de siste 21 årene, når vi skal til­ba­ke til hjem­lan­det vårt og gjøre en pro­fe­sjo­nell jobb fra inn­si­den. Nå har øye­blik­ket kom­met, men etter så lang tid er vi rot­fes­tet i Norge, for­kla­rer Khin Maung.

Fem av tolv per­soner i Oslo-sta­ben har valgt å bli i Norge. Res­ten har al­le­re­de reist til Asia. Sta­ben tel­ler rundt 50 per­soner i My­an­mar og 40 i Thai­land.

Kan sjek­ke fakta

År­sa­ken til at re­dak­sjo­nen nå kan flyt­te hjem er den po­si­ti­ve ut­vik­lin­gen i My­an­mar. Den bru­ta­le mi­li­tær­jun­ta­en har her­jet med be­folk­nin­gen siden mi­li­tær­kup­pet i 1988. Aung San Suu Kyi har vært den frems­te tal­s­per­sonen for de­mo­kra­ti i lan­det siden par­ti­et hen­nes vant val­get i 1990.

I 2011 fikk lan­det en sivil re­gje­ring, og en rekke de­mo­kra­tis­ke re­for­mer er satt i verk. Blant annet får Aung San Suu Kyi fritt leide som po­li­ti­ker, og DVB er re­gist­rert som en lov­lig kanal og får sende usen­su­rer­te sen­din­ger.

Sjef­re­dak­tø­ren er glad for at de nå får sende ny­he­ter fra My­an­mar, eller Burma, som han fort­satt kal­ler det.

- Det er let­te­re å sjek­ke fakta og his­to­ri­er. Til nå har vi måt­tet stole på andre­hånd­s­kil­der, selv om vi hadde egne re­por­te­re i Burma. De kunne ikke være åpne og sjek­ke fakta, sier sjef­re­dak­tør Aye Chan Naing.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Medie­kon­fe­ran­se

I dag mar­ke­res ek­sil­pe­rio­dens slutt med en medie­kon­fe­ran­se sam­men med Fritt Ord. Blant ta­ler­ne er uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de, vik­ti­ge medie­per­son­lig­he­ter fra My­an­mar og gjes­ter fra Zim­bab­we, Sør-Afri­ka og Sør-Su­dan

- Vi øns­ker å takke nors­ke myn­dig­he­ter, Fritt Ord, Den nors­ke Bur­ma­ko­mité og alle som har støt­tet oss un­der­veis i kam­pen for yt­rings­fri­het, sier Aye Chan.

Sjef­re­dak­tø­ren un­der­stre­ker at kam­pen for full yt­rings­fri­het ikke er over ennå, og at de fort­satt tren­ger at Norge og andre føl­ger med så ut­vik­lin­gen fort­set­ter i po­si­tiv ret­ning.

Kri­tisk til Aung San

- Hvor­dan hadde si­tua­sjo­nen i My­an­mar vært uten DVB?

- Jeg tror den hadde vært svært an­ner­le­des. Vi har in­for­mert folk i Burma gjen­nom radio og TV i mange år. Folk er av­hen­gi­ge av in­for­ma­sjon fra oss. Også myn­dig­he­te­ne sier at de har hørt på oss og at det har gjort en stor for­skjell, sier Aye Chan .

Aung San Suu Kyi har vært ka­na­lens store in­spi­ra­sjon gjen­nom årene.

I som­mer kunn­gjor­de hun at hun vil bli den neste pre­si­den­ten, men hen­nes stjer­ne fal­ler raskt. Hun har ikke gått ut mot mi­li­tær­jun­ta­ens på­gå­en­de an­grep på en et­nisk mi­no­ri­tet i Kachin-sta­ten i nord, og blir be­skyldt for å bli brukt av mi­li­tæ­ret for å bryte ned iso­la­sjo­nen fra om­ver­de­nen.

Ikke in­for­mert

- Det er sant at hun er litt svak og ikke snak­ker så mye om brud­de­ne på men­neske­ret­tig­he­te­ne som fort­satt skjer i Burma og mot mus­lims­ke og et­nis­ke mi­no­ri­tets­grup­per. Men fort­satt er hun enes­te tro­ver­di­ge op­po­si­sjons­le­de­ren i lan­det. Vi må se hvor­dan hun ba­lan­se­rer dette, sier Aye Chan.

Han tror år­sa­ken til at hun er blitt spa­ke­re er at hun ikke får god nok in­for­ma­sjon om hva mi­li­tæ­ret fak­tisk dri­ver med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er et stort pro­blem. Som leder må du vite hva som vir­ke­lig skjer, og du må in­klu­de­re andre op­po­si­sjons­grup­per, sier Aye Chan.


DAGEN

Myanmar-konflikten

Tidligere het landet Burma. Det har mer enn 60 millioner innbyggere fordelt på 100 etniske grupper.

Lang tids vanstyre av en militærjunta og militære konflikter har ført til at Myanmar hører til blant verdens aller fattigste land.

Aung San Suu Kyis opposisjonsparti vant valget i 1990, men ble satt i husarrest av regimet.

Brudd på menneskerettighetene og undertrykkelse av demokratibevegelse førte til sanksjoner fra USA og EU, og landet ble isolert.

Democratic Voice of Burma har hatt daglige nyhetssendinger fra Oslo siden 1992, men legger nå ned driften her.

Fra 2011 har reformer ført landet i en mer demokratisk retning. En sivil regjering ble etablert i 2012 og avløste et diktatorisk militærråd av tolv generaler.

Kilde: Store norske leksikon

Les også
- Skuffende at Suu Kyi har tiet