- Legger lokk på bekjennelsesdebatt

Lokalpolitiker Ståle Solberg mener KrF-ledelsen bevisst har misforstått deres forslag om å bevare bekjennelsesplikten. Det avviser KrFs generalsekretær.

- Vi har hele tiden ment at vårt forslag om å bevare bekjennelsesplikten skulle opp på landsmøtet, sier bystyrepolitikeren i Sarpsborg.

Fredag kveld skalKrFs landsmøte ta stilling til om de skal fjerne kravet om at partiets politikere må være kristne, den såkalte bekjennelsesparagrafen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spørsmålet vakte stor debatt foran forrige landsmøte, som beredte grunnen for å fjerne paragrafen. Det er nå forventet at en overveldende del av landsmøtet vil støtte landsstyrets forslag om å erstatte den med et krav om at politikerne må forplikte seg på KrFs verdigrunnlag.

Innspill, ikke forslag

Men iSarpsborg KrF stilles det spørsmål ved om KrFs ledelse bevisst har misforstått et brev de sendte til sentralstyret i november. I brevet, som er vedlagt sakspapirene til landsmøtet, heter det at de forslår å beholde bekjennelsesplikten og i tillegg innføre en ny paragraf hvor det heter at «alle tillitsvalgte og folkevalgte for KrF er forpliktet på Bibelen og skal arbeide for partiets kristne verdigrunnlag...».

Men da sentralstyret behandlet saken, ble det ikke vurdert som et forslag til landsmøtet. I stedet ble det vurdert som et innspill til sentralstyret.

Følg KrF-lands­mø­tet di­rek­te på nett-TV her på Dagen.no

- Det er veldig rart at sekretariatet kan klare å misforstå at vi ønsket at dette skulle opp på landsmøtet, sier Svein Solberg.

- Må dere ikke selv ta ansvar for at dere ikke eksplisitt har sagt at dere vil ha forslaget opp på landsmøtet?

- Vi skriver i brevet at vi har et forslag til en sak som skal behandles på landsmøtet, sier Solberg.

- Legger lokk

Da det ble klart at Sarpsborg KrF fastholdt at forslaget skulle opp på landsmøtet, ble det innkalt til ekstraordinært landsstyremøte like før forslagene skulle sendes ut i partiorganisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Har KrF-ledelsen forsøkt å legge lokk på debatten?

- Ja, jeg føler at de har prøvd å legge lokk på debatten.

Solberg har tro på at forslaget deres kan gå gjennom, til tross for at Sarpsborg KrF ikke har noen på landsmøtet som taler for deres forslag.

- Jeg tror en del sympatiserer med oss. Jeg tror mange ser at omkostningene veldig store, sier Solberg.

Avviser kritikk

Generalsekretær Knut H. Jahr i KrF stiller seg uforstående til kritikken.

- Brevet kom til oss dagen før sentralstyremøtet i desember, og det hadde en form som gjorde at vi leste det som et innspill. Det kom heller ikke frem at det var ment som forslag da jeg besøkte lokallaget i februar. Det har ikke vært noe forsøk på å underslå forslaget, sier Jahr.

- Solberg oppfatter at dere prøver å legge lokk debatt om bekjennelsesparagrafen?

- Det er veldig vanskelig å forstå. Det har vært en debatt i organisasjonen i tre og et halvt år, selv om hoveddebatten ble tatt i forkant av forrige landsmøte, sier Jahr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følg KrF-lands­mø­tet di­rek­te på nett-TV her på Dagen.no