Morten Rostrup i Leger Uten Grenser forteller om krisene verden har glemt på pressekonferanse onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Leger Uten Grenser maner til kamp mot glemte kriser

Hvert år dør hundretusener helt unødig i Tsjad, uten at verden så mye som ofrer disse menneskene en tanke. For lege Morten Rostrup er det blitt en personlig sak å løfte dem fram i lyset.

– Når jeg ser bilder fra situasjoner hvor jeg selv har jobbet, berører det meg, sier Rostrup til NTB.

Onsdag samlet han og organisasjonen Leger Uten Grenser pressen til en årlig seanse i Oslo. Der presenterte de sin liste over humanitære kriser som verden har glemt. Kriser som rammer millioner, men som nesten ingen bryr seg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rostrup har selv sett fortvilelsen til de glemte ofrene. Under presentasjonen presset vonde minner seg på.

– Det er bilder av flyktningsituasjoner, lange køer av folk som venter på å få helsehjelp. Jeg har selv sittet i enden av den køen og tatt imot menneske på menneske, sier han.

LES OGSÅ: Situasjonen i Tsjad er en av årets glemte kriser

Tsjad

Øverst på årets liste over glemte kriser troner Tsjad. Den forventede levealderen i landet er bare 51 år, påpeker Leger Uten Grenser. Hvert sjette barn dør før sin femårsdag. Hundretusener dør av sykdommer som enkelt kunne vært behandlet og kurert.

Hovedproblemet er fullstendig mangel på et fungerende helsevesen, mener Rostrup.

– Det er bare 500 leger i hele landet, og tolv millioner innbyggere, sier han.

Norge har til sammenligning rundt 30.000 leger fordelt på fem millioner innbyggere.

– I tillegg har det vært konflikter. Tsjad er et ustabilt land som også påvirkes av konfliktene i nabolandene, Sudan og Darfur og Den sentralafrikanske republikk. Men vi hører lite om dette landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fjernet fra listen

De tre siste årene har også Den sentralafrikanske republikk vært med på listen over glemte kriser. I år har landet derimot fått stor oppmerksomhet. Dermed er det fjernet fra Leger Uten Grensers oversikt.

Men oppmerksomheten kom ikke før landet «gikk utfor stupet», påpeker Rostrup.

– Man så massakrer, lemlestelser, lynsjinger. Vi fikk inn massevis av skadde på våre sykehus som var hakket opp, sier han.

Oppmerksomheten førte med seg en politisk mobilisering. FN advarte mot folkemord, og både Frankrike og Den afrikanske union sendte soldater inn.

– Så vi ser en tydelig sammenheng mellom medieoppmerksomhet og handling. Men det er synd at det må nå slike spektakulære høyder for å få oppmerksomhet, for da er det allerede for sent for veldig mange, sier Rostrup.

Helsesvikt i Guinea

Også Guinea har dette året sett et byks i presseomtale. Det skyldes ebola-epidemien som raser i landet.

Men ebola er langt fra det alvorligste helseproblemet i landet, ifølge Leger Uten Grenser.

– Ebola-epidemien er svært alvorlig, og den smitter veldig lett, så det er viktig å få satt inn tiltak raskt for å hindre videre smitte og gi lindrende behandling og støtte til de som er rammet. Men ebola er bare en liten bit av helsekrisen i Guinea, sier lege Dina Midttun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svikten i helsesystemet i Guinea er katastrofal, fastslår Leger Uten Grenser, som av den grunn også har også dette på sin liste over glemte kriser.

– Ett av tre barn er underernært. Halvparten av kvinnene føder uten tilsyn av helsepersonell. Det er mangel på tilgang til vaksiner, mangel på tilgang til behandling av enkle sykdommer som malaria, sier Midttun.

– Det er dette som koster flest liv, fastslår hun.

Kroniske problemer

På listen over glemte kriser finnes også flere vedvarende problemer som barseldød, vaksinemangel og legemangel i kriseområder og fattige land.

Ifølge Rostrup viser det seg igjen og igjen at kroniske problemer har vanskelig for å nå over nyhetsterskelen.

– Det er slik med mediene at det er det som skjer akutt, som markerer et brudd, som får oppmerksomhet. Kroniske, vedvarende kriser blir tolket som en normaltilstand. Det er farlig, sier legen.

Rostrup er ikke redd for å utvanne krisebegrepet ved også å la det omfatte varige tilstander.

– Når ett av seks barn dør før de fyller fem i Tsjad, syns vi det er en krise, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Situasjonen i Tsjad er en av årets glemte kriser
Les også
Ingen bedring i Sentralafrika
Les også
Afrikanske ledere til full krig mot Boko Haram