Lege fikk reservasjonsrett mot å sette spiral

En lege i Åseral i Vest-Agder har fått tillatelse av fylkeslegen til å reservere seg mot å sette spiral.

Ann Mar­gret Haa­land mener bruk av spi­ral er en form for tid­lig abort fordi liv­mo­ren ved spi­ral­bruk kan støte fra seg be­fruk­te­de egg. Hun får nå fort­set­te å re­ser­ve­re seg mot å sette inn spi­ral på sine pa­si­en­ter.

Les også: KrF vil gi gratis spiral til 16-åringer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er be­grun­net i mitt krist­ne livs­syn etter­som livet er ukren­ke­lig. På samme måte som at jeg ikke vil bære våpen i krig, sier kom­mune­over­le­gen i Åse­ral til VG.

Fyl­kes­lege Kris­ti­an Hage­stad i Vest-Ag­der mener dette ikke vil svek­ke helse­til­bu­det til pa­si­en­te­ne, siden Haa­lands kol­le­ga tar på seg opp­ga­ven.

- Det stri­der ikke med ret­nings­lin­je­ne etter­som hun ikke er den enes­te legen. For oss som til­syns­myn­dig­het skal vi se til at be­folk­nin­gen får de tje­nes­ter de har krav på. Det får de i Åse­ral, sier Hage­stad.

Helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) mener imid­ler­tid at da­gens re­gel­verk ikke åpner for å re­ser­ve­re seg mot å sette inn spi­ral av sam­vit­tig­hets­grun­ner.

- Helse­til­sy­net må be­hand­le disse en­kelt­sa­ke­ne siden de er fyl­kes­le­gens over­ord­ne­de. Så har jeg an­svar for å få på plass et nytt re­gel­verk som er så ty­de­lig at det ikke blir mulig å re­ser­ve­re seg som dette i frem­ti­den, sier han.

(©NTB)

Les også
KrF vil gi gratis spiral til 16-åringer