NEGATIVT: Ingen snakker om hvordan man kan legge forholdene til rette for dem som ikke ønsker abort, sier lege Siri Fuglem Berg. Illustrasjonsfoto: Dalia Drulia, Fotolia.com

Lege advarer mot abortpress

Når feil på fosteret oppdages, blir gravide utsatt for et stort abortpress av helsepersonell, advarer lege Siri Fuglem Berg. 

Hun mener det vil være nærmest umulig å bære fram barn med avvik, dersom forslaget om ultralyd for alle gravide i tolvte uke, blir gjennomført. I dag gjelder tilbudet fra 17. uke.
- Informasjonen gravide i dag får når det blir oppdaget Downs syndrom eller andre mer alvorlige sykdommer, er ensidig negativ. Ingen snakker om hvordan man kan legge forholdene til rette for dem som ikke ønsker abort, sier Siri Fuglem Berg til Dagsavisen.

Berg er lege og spesialist i anestesi. Hun opplevde i fjor å få et barn med alvorlig kromosomfeil som førte til at det døde tre dager etter fødselen. Kromosomfeilen ble oppdaget i uke 15 i svangerskapet, men selv om både Berg og ektemannen flere ganger ble oppfordret til å ta abort, ønsket de ikke det.

Berg mener ultralyd kan brukes på mange positive måter, men at det ikke legges opp til det i dag. Hun peker blant annet på at man ved å takke ja til ultralyd, kan bli ferdig med å sørge over at barnet ikke er som andre barn i løpet av svangerskapet.
Hun mener de som velger å bære fram et barn med alvorlige sykdommer, bør få tilbud om oppfølging, blant annet fra barneleger og familier som har opplevd å få et slikt barn selv. Det bør også være et tilbud om samtaler med sosionom, psykolog og eventuelt prest, mener hun. NTB