En av tre ledere i norsk arbeidsliv er skeptiske til å ansette gravide kvinner. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Ledere kvier seg for å ansette gravide

Én av tre ledere i arbeidslivet er skeptiske til å ansette gravide jobbsøkere. Likevel mener de at vordende foreldre som søker jobb, bør være ærlige om situasjonen – og mange nøler ikke med å spørre.

Skremmende, men ikke overraskende, mener Likestillingsombudet. Daglig ringer folk og ber om råd fordi de opplever denne typen diskriminering.

– Det dreier seg om gravide som forbigås i lønnsforhandlinger, at de ikke får tilbake arbeidsoppgavene de har krav på – eller at de stilles spørsmål om graviditet i jobbintervju. Altfor mange arbeidsgivere bryter loven, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Undersøkelsen utført for rekrutteringsselskapet Proffice blant 2.500 norske yrkesaktive, viser at det fortsatt kan være vanskelig å kombinere arbeid og familieliv. Det gjelder særlig for kvinner.

Rundt 1.000 av deltakerne i undersøkelsen hadde lederroller i arbeidslivet, og av disse innrømmer hver tredje at de var skeptiske til gravide jobbsøkere.

– Blir ikke dummere

Unge, mannlige ledere i handelsnæringen er aller minst villige til å ansette kvinner som venter barn.

Direktør Stein André Haugerud i Proffice synes funnet fra undersøkelsen vitner om en uheldig tendens i arbeidslivet.

– Har du rekruttert en utrolig dyktig kandidat, så bør det sees på som en langtidsinvestering. Vedkommende blir ikke dummere av å gå ut i permisjon, kommenterer han.

Spør om familiesituasjon

Samtidig mener ni av ti ledere at kandidater med barn på vei bør være åpne om situasjonen.

– Det er jo ikke vanskelig å forstå hvorfor gravide ønsker å holde en graviditet skjult, når så mange ledere er skeptiske til å ansette dem. Det er en vanskelig balanse å ønske å være åpen mot en potensiell ny sjef, samtidig som man ikke vil avskrives fra jobben før man har fått presentert seg, nettopp fordi man er gravid, sier direktør i rekrutteringsselskapet, Stein André Haugerud.

Ifølge likestillingsloven er det forbudt å spørre om planer om familieforøkelse i jobbintervju. Likevel oppga 44 prosent av de spurte lederne i Proffice-undersøkelsen at de mener det er greit å spørre om dette i en intervjusituasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Småbarnsforeldre upopulære

Når barnet først er kommet til verden blir det noe lettere å være jobbsøker. Men fortsatt oppgir nær en av fire ledere, 24 prosent, at de er skeptiske til å ansette småbarnsmødre. Heller ikke fedrene slipper unna, 17 prosent av lederne har betenkeligheter med å ansette menn med små barn.

– Graviditetsdiskriminering er det temaet vi får aller flest henvendelser om – og vi oppfordrer alle som opplever dette til å ta kontakt med oss. Vi kan ikke ha det slik at kvinner og menn blir uglesett og diskriminert av sjefen fordi de stifter familie, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik.