ØNSKET: Bjarte Ystebø er ønsket av ledelsen i det nystartede partiet «De kristne». - Et av budene slår fast at en ikke skal stjele, sier KrF-politiker Kristian Helland om De kristnes leiting etter en listetopp.

- Ledelsen i De kristne er på ville veier

Den erfarne KrF-politikeren Kristian Helland er sterkt kritisk til at De kristne jakter på Bjarte Ystebø som partileder og listetopp.

Dagen meldte at det nystartede partiet «De kristne» ønsker seg Norge Idag-redaktør Bjarte Ystebø som listetopp i Hordaland og partileder i partiet.

Ystebø er i dag medlem i Kristelig Folkeparti, og Helland reagerer på at det ferske partiet fisker kandidater hos andre parti.

- Et parti med et så sterkt og forpliktende navn som De Kristne kan ikke forsøke å finne sine tillitsvalgte hos et annet parti. Det er rett og slett uhørt, sier Helland, som fram til i vår var fylkesleder for Hordaland KrF. Han har også vært ordfører for KrF i Bergen.



LES OGSÅ:De Kristne vil ha KrF-mann som listetopp


- Lite kristelig


Ystebø var ordknapp da Dagen snakket med ham i går, og kommenterte ikke hvordan han ville forholde seg til henvendelsen fra De kristne. Helland mener at Ystebø selv ikke kan klandres.

- Ystebø har så langt jeg har sett svart greit for seg. Det er ledelsen i De kristne som er på ville veier. De går inn i medlemsmassen til et annet parti og prøver å lure eller lokke et medlem til å ta ansvar i deres parti. Jeg har aldri hørt om noe lignende i norsk politikk, sier en oppgitt Helland.

Han mener partiet bør huske på de ti bud.

- Et av budene slår fast at en ikke skal stjele, og forklarer videre at en ikke skal begjære sin nestes eiendom, kommenterer Helland.


Uansett sjanseløse


En annen erfaren KrF-politiker, Hans Olav Tungesvik, er overrasket over De kristnes framstøt.

- Etter det jeg har sett og lest er Ystebø en talefør og utvilsomt dyktig person. Han har som KrF-medlem bidratt positivt i mange sammenhenger. Jeg kan vanskelig se ham for meg som motspiller til KrF.

Tungesvik mener imidlertid at Ystebø på topp ikke betyr noe fra eller til når det gjelder De kristnes mandatsjanser.


- Det er opplagt at dette er et parti som ikke har noen sjanse til å oppnå mandat. Derfor har jeg understreket viktigheten av at alle kristne samler seg om ett parti. Det vil gi mest mulig uttelling, og det er bare KrF som kan sikre mandater, sier Tungesvik.




- En morsom idé


Sjefredaktør Finn Jarle Sæle i Norge Idag tror Bjarte Ystebø kan være det partiet De kristne trenger. Men han vil nødig gi slipp på sin assisterende redaktør.

- Jeg er av den oppfatning at et demokrati trenger nye partier. I sin tid ble KrF oppfattet som ødeleggende for det kristne Venstre, sier Sæle om at assisterende redaktør i avisen Bjarte Ystebø, er forsøkt rekruttert av partiet De kristne.

- Jeg må jo innrømme at det høres ut som en morsom idé. Han er kanskje typen som kan klare å samle dem som ikke går til valgurnene. Men jeg vil jo nødig miste ham her, sier han.



Politikk og journalistikk


I pressen skal man være forsiktig med å nærme seg politikken for mye, av hensyn til pressens frihet. Sæle er ikke så redd for dette, men maner i stedet til åpenhet.

- Du må ikke tro at redaktører i de store avisene våre er politisk nøytrale. I stedet for å skjule dette burde de være åpne, det ville gjort det mye mindre problematisk, sier han.

- Kan Ystebø fortsette som redaktør hvis han blir partileder?

- Prinsipielt sett ja, men det vil vanskelig la seg gjøre tidsmessig. Uansett ser jeg på dette som en hypotetisk problemstilling foreløpig, ler han.
Sofavelgere


(Dagen)