Landesorg i Kenya etter kjøpesenterangrep

Sivile, medlemmer av sikkerhetsstyrken og terrorister var blant de til sammen over 70 menneskene som døde i gisseldramaet i kjøpesenteret i Nairobi.

President Uhuru Kenyatta sa tirsdag kveld at gisseldramaet som startet lørdag, var over. Blant de drepte var det 61 ansatte og kunder som var i kjøpesenteret som ble angrepet av terrorister. Den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Ifølge presidenten er elleve av terroristene pågrepet, og fem er blitt drept i forbindelse med redningsaksjonen. Etterretningsinformasjon tyder på at tre av dem er fra USA og en er en brite, men informasjonen skal være usikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fagfolk fra den britiske politienheten Scotland Yard er på vei til landet for å hjelpe til, ble det opplyst tirsdag kveld.

Les intervjuet med det norske misjonærparet som lå gjemt på kjøpesenterets lager i mer enn fire timer mens skytingen pågikk lørdag: «Gud var med oss mens vi lå i dekning»

Falt sammen

Tre etasjer i bygningen der butikksenteret ligger, har falt sammen. Deler av taket på toppen av bygningen, som ble brukt som parkeringsplass, raste ned tirsdag trolig som følge av at det var svekket av brann.

- Vi har slått våre fiender, som sitter igjen med stor skam, men vi har også lidd enorme tap sa president Kenyatta i en fjernsynstale til det kenyanske folket.

Den kenyanske presidenten erklærte tre dagers landesorg og sa at rettsmedisinske undersøkelser nå er i gang for å fastslå nasjonaliteten til alle som var innblandet. - Som nasjon står vi blodige igjen etter kampen, men med hodet høyt hevet, tilføyde Kenyatta.

«I live»

Den somaliske terrorgruppen al-Shabaab hevdet tidligere tirsdag at gruppa fortsatt holdt gisler fanget inne kjøpesenteret Westgate. - De er fortsatt i live og virker ganske forstyrret, men de er uansett i live, skrev den ytterliggående gruppen på Twitter.

- Det er utallige døde mennesker som ligger rundt omkring i kjøpesenteret, og de hellige krigerne holder fortsatt stand i Westgate, het det videre fra en nyopprettet Twitter-konto. Kontoen ble senere samme dag stengt.

Kenyanske styrker skal tirsdag fortsatt ha jaktet på «én eller to» terrorister, som muligens hadde forskanset seg ved et kasino i en av de øverste etasjene. Angriperne la angivelig ut sprenglegemer i kjøpesenteret, og flere av disse ble uskadeliggjort av de kenyanske styrkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uklar rolle

Kjøpesenteret Westgate var populært blant den kenyanske middelklassen og utlendinger i landet.

Blant de drepte i dramaet er seks briter, to franskmenn, to canadiere, en kineser, to indere, en sørkoreaner, en sørafrikaner og en tysker. Det ble tidlig meldt at israelske soldater deltok i aksjonen ved det delvis israelskeide kjøpesenteret, men hvilken rolle de har hatt, er ikke kjent.

Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab er tilknyttet al-Qaida og har lenge truet med å angripe mål i Kenya. Terroren skal være en hevn for at kenyanske styrker har gått inn i Somalia på jakt etter militante islamister som er mistenkt for tidligere terrorangrep på kenyansk jord.

Tusenvis av somaliere har flyktet til Kenya som følge av krigen i hjemlandet, og mange av dem oppholder seg nå i det som omtales som verdens største flyktningleir, like ved Nairobi. Frykten er stor for at terrorangrepet vil gjøre livet vanskeligere for de mange flyktningene.

(©NTB)

Les også
- Vi har en sikkerhet om det skulle gått galt