Lærer beskyldes for fusk etter omskriving

Fjerde og siste vers av «Tenn lys» var omskrevet til juleavslutningen i en femteklasse på Fjell skole i Drammen denne uken.

Tekstforfatter Eyvind Skeie synes ikke det er greit, og beskylder læreren for å drive med fusk. – Dette hører ikke hjemme i den offentlige skolen, sier han tilVårt Land.

Humanetiker

Dagen hadde tirsdag på trykk en sak om Skeies adventssang, som ble skrevet for 27 år siden, og som aldri har vært mer aktuell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der intervjuet vi blant andre Unni Helland, lærer vedFjell barneskole. I et innlegg i Aftenposten fortalte hun at Skeies julesang skulle synges på julefesten med klassen tirsdag, og at barn og foreldre med flyktningbakgrunn skulle gå inn mens de sang: «Må fanger få sin frihet, og flyktninger et hjem».

Helland er selv humanetiker, men synes det er viktig å bevare tradisjonen med julegudstjeneste, ikke minst i områder der barn med kristen bakgrunn er minoritet.

Selv er hun lærer i en femte klasse med 24 elever fra 14 ulike etniske bakgrunner. 21 av dem er muslimer.

Nytt vers

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok på juleavslutningen. Det gjorde også en journalist fra Vårt Land, som gjør et stort nummer av at det fjerde verset i Skeies adventssang, var omskrevet:

«Tenn lys, nå stråler alle de fire lys for oss, som tar hverandres hender og det er jo på tross, av ulik kjønn og bakgrunn, men vi kan bygge bro, på tvers av det som skiller på tvers av ulik tro»

Det opprinnelige verset er slik:

«Tenn lys ! Nå stråler alle de fire lys for ham
som elsker alt som lever, hver løve og hvert lam.
Tenn lys for himmelkongen som gjeterflokken så.
Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå.»

I en kommentar på SkeiesFacebookside skriver Helland at det nye verset ble skrevet som et håp om at neste generasjon voksne skal lykkes bedre enn hva vi voksne i dag greier når det gjelder samarbeid på tvers av ulik tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun forteller at hun sendte en melding til Skeie i november med spørsmål om det var greit, og at hun aldri fikk noe svar. «Da tolket jeg det dit hen at «den som tier, samtykker».

I intervjuet med Vårt Land understreker hun at dette var et engangstilfelle, og at de har brukt hans opprinnelige tekst helt siden han skrev den.

– Det nye verset skrev jeg for å tilpasse verdenssituasjonen og for å vektlegge at det er neste generasjon som skal gjøre det vi voksne ikke har fått til, sier hun.

– Hører ikke hjemme

Skeie sier til Vårt Land at en slik omskriving ikke hører hjemme i den offentlige skolen. – Der skal jo barna få et møte med den virkelige tradisjonen og den riktige teksten. Noe annet er å drive med fusk, både opphavsrettslig og pedagogisk, uansett hvor edel hensikten måtte være, sier han.

Han forstår at teksten kan være utfordrende å synge for personer som ikke tror, siden den ligger nær en bekjennelse.

– Da er det bedre å forklare at de som ikke tror kan la være å synge, som hun skrev i kronikken. Nå flytter hun teksten i retning en demokratisk likhetsideologi. Det er langt unna den opprinnelige meningen.

Grei utveksling

bloggen i går forteller Skeie at han og lærer Unni Helland har hatt en grei utveksling om saken, og at de begge har bestemt seg for å overleve. «Jeg forstår, som sagt, hennes dilemma», skriver han.

Torsdag var elevene ved Fjell skole på skolegudstjeneste. De aller flere av Hellands 24 elever deltok, selv om mange er muslimer. Der ble også «Tenn lys» sunget. Denne gang i originalversjonen, ifølge Vårt Land.