FORELØPIG RAPPORT: Utdanningsdirektoratet refser styret ved Kvitsund Gymnas i den foreløpige tilsynsrapporten. (Foto: Dagen arkiv)

Kvitsund Gymnas refses av myndighetene

Utdanningsdirektoratets forløpige tilsynsrapport mot Kvitsund Gymnas slår fast at skolen ikke oppfyller kravene etter privatskoleloven.

- En del av de tingene var vi for så vidt klar over, og vi har allerede rettet en del av det, sier Kvitsund-rektor Torleif Belck-Olsen.

Det ble åpnet tilsyn av Utdanningsdirektoratet (Udir) mot skolen 23. april på bakgrunn av en elevs melding til Fylkesmannen i Telemark. Temaet i meldingen var i hovedsak etikkheftet «Kristen etikk - Aktuelle etiske emne i lys av kristen etikk», som ble brukt i kristendomsundervisningen.

Den foreløpige tilsynsrapporten fra Udir slår fast at Kvitsund Gymnas ikke oppfyller flere av kravene i privatskoleloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rektor ikke bekymret

Belck-Olsen hadde skummet gjennom rapporten da Dagen i går kontaktet ham, og beskrev innholdet i den som «forventet».

- Hvis du leser lignende tilsynsrapporter, så er det helt vanlig at det avdekkes brudd i privatskoleloven. Vi mister nok ikke statsstøtten på grunn av dette, sier Belck-Olsen, og legger til at han ikke er veldig bekymret over konsekvensene av tilsynet.

En rekke brudd

I innledningen av rapporten påpekes det at «feil ved oppnemninga og samansetjinga av styret kan få direkte konsekvensar for andre aspekt ved verksemda». Tilsynsrapporten mener det er en nær sammenheng mellom manglende styring og kontroll fra styrets side og de andre manglene knyttet til skolen. Utdanningsdirektoratet kritiserer også styret for fravær av rutiner for å sikre at fag- og timeplanfordelingen blir planlagt i samsvar med regelverket. Rektor Belck-Olsen sier at skolestyret ønsker å diskutere styrets rolle med Udir.

- Vi er ikke helt enige i kritikken av styret. Vi ønsker å ha en dialog med Udir om hvorvidt styret skal ha kjennskap til skolen på detaljnivå, sier han.

«Styret ved Kvitsund Gymnas har ikkje eit tilfredstillande system for styring og oppfølging av arbeidet med opplæringa i faga ved skolen». Videre slår rapporten fast at «skolen oppfyller ikkje kravet om at det skal gis møte- og uttalerett for ein representant for andre tilsette enn undervisningspersonalet ved skolen».

Heftig kritikk

Da innholdet i elevens melding til Fylkesmannen ble kjent i januar i år, tok flere til motmæle mot kristendomsundervisningen ved skolen. AUF-leder Eskil Pedersen, gikk hardt ut mot etikkheftet og krevde at Kvitsund Gymnas burde miste statsstøtten. Pedersen er selv åpen homofil og reagerte sterkt på heftets fremstilling av teorier om hvorfor menn utviklet homofil legning. Tilsynsrapporten slår fast at etikkheftet er i strid med opplæringsloven: «Innhaldet i det aktuelle undervisningsheftet var ikkje i samsvar med dei krava regelverket stiller til opplæringa i kristendomskunnskap».

Etikkheftet ble erstattet, og Udir har ikke funnet mangler ved det nye heftet.

Frist i juni

Alt i 2009 vedtok styret ved Kvitsund Gymnas at heftet skulle bort fra undervisningen. Den nye tilsynsrapporten påpeker at styret ikke har gode nok rutiner for å følge opp og igangsette tiltak ved regelbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«I rapport [...] frå februar 2012 går det fram at det er risiko for at tilsette vel bevisst ikkje å overhalde regelverket. Det aktuelle heftet vart likevel ikkje teke ut av bruk og erstatta med eit nytt hefte før etter ei ny klagesak vinteren 2012/2013».

Udir har gitt skolen svarfrist til 17. juni. Etter fristen vil det bli vedtatt pålegg om retting, uten ytterligere varsel fra Utdanningsdirektoratet.

Tilsyn med Kvitsund
Tilsyn ved Kvitsund gymnas