Kvitsund beklager

Utdanningsdirektoratet har fått redegjørelsen fra Kvitsund Gymnas på bruken av etikkheftet.

Utdanningsdirektoratet ba om å få kopien av det omstridte etikkheftet, samt en redegjørelse for hvordan etikkheftet er blitt til, og hvor lenge det har vært i bruk. Fristen for innsendelsen var satt til 28. januar, og styret ved Kvitsund vedtok svaret til direktoratet på et ekstraordinært styremøte, tre dager før fristen gikk ut.

Stanser bruken

«Kvitsund Gymnas beklager at vi ikke har fulgt opp denne saken godt nok, og har nå stanset bruken av heftet. Arbeidet med å finne egnet læremateriell er startet». Slik avsluttes brevet fra Kvitsund, som er oversendt Utdanningsdirektoratet. Nå skal sistnevnte gjennomgå redegjørelsen fra Kvitsund, før de tar stilling om det skal åpnes tilsyn med skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen har vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver Trine Oskarsen i Utdanningsdirektoratet, som har ansvarsområde innenfor tilsyn og privatskoler. 

«Jeg har sjekket med vår tilsynsavdeling som melder tilbake at det må påregnes noe mer saksbehandlingstid», skriver hun i en mail til Dagen.

Videre forteller hun at et svar til Kvitsund tidligst vil komme i neste uke. 


Privatskoleloven

I et brev fra Utdanningsdirektoratet til Kvitsund, datert 17. januar, klargjøres direktoratets hjemmel for å kreve inn opplysningene fra Kvitsund, der de viser til privatskoleloven: «Dersom Kvitsund gymnas AS ikke har gitt riktige opplysninger, har brukt midlene i strid med forutsetningen, eller på annen måte har brutt vilkårene for tilskuddet, kan Utdanningsdirektoratet holde tilbake tilskudd eller kreve det tilbake».  

Kvitsund er en offentlig godkjent privat videregående skole, og har 180 elever. Skolen får statsstøtte tilsvarende 85 prosent av utgiftene til den offentlige skolen.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at Kvitsund har et beregnet tilskudd på 8 217.745 kroner for perioden juli til desember 2012. 

Ytringsfrihet

I svaret til Utdanningsdirektoratet viser de til det tidligere styrevedtaket om at heftet ikke skulle brukes i undervisningen, før det var blitt revidert av eksterne konsulenter. I brevet fremkommer det at det også ble kalt inn eksterne konsulentene, som leste heftet og kom med sine vurderinger. Eivind Gjerde, læreren bak etikkheftet, opplevde dette som en avgrensing av ytringsfriheten, og i stedet for å følge styrets pålegg, omarbeidet han heftet med rådgivere han selv hadde tiltro til.

Fra bok til hefte

Det omstridte etikkheftet ble skrevet på slutten av 90-tallet av Eivind Gjerde, og siden utgitt som bok på Lunde Forlag i 1999, under tittelen «Kristen familieetikk». Det var også denne boken som ble brukt i undervisningen ved Kvitsund frem til kunnskapsløftet i 2006. Da ble deler av boken brukt i heftet, og det ble også utvidet med artikler om blant annet menneskeverd og rusmidler. «Siden har det vært redigert og omskrevet flere ganger, helt frem til i dag», fremkommer det i brevet fra Kvitsund til Utdanningsdirektoratet. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke pensum

Kvitsund har vedlagt boklisten i brevet til Utdanningsdirektoratet, for å gjøre dem oppmerksom på at det omstridte etikkheftet ikke er å finne på pensumlisten. I brevet fremkommer det at etikkheftet må vurderes som et ressurshefte som Eivind Gjerde har brukt i undervisningen i etikk. 

«Læreren sier at han har brukt heftet fordi det ikke finnes et eget læreverk i emnet etikk», står det i brevet. 

Verken rektor Torleif Bjelck-Olsen eller Eivind Gjerde vil uttale seg noe nærmere til Dagen.

(Dagen)