Kvinner tjener mest på årets lønnsoppgjør

LO, NHO og YS ble enige i natt.

LO ville ikke gå fra årets lønns­for­hand­lin­ger uten et godt eks­tra­til­legg for de lavt­løn­te. Det er det mange kvin­ner som vil tjene på.

Tre timer på over­tid ble LO,NHO ogYS enige om årets lønns­opp­gjør, og unn­gikk med det stor­streik. Det ble et til­legg på 75 øre i timen for alle og et eks­tra til­legg på 1,40 kro­ner for lavt­løn­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Eks­tra­til­legg for de lavt­løn­te var helt av­gjø­ren­de for oss. Dette er et eks­tra til­legg som betyr mye for denne grup­pen, sierLO-le­der Roar Flåt­hen til NTB.

Iføl­ge Flåt­hen var det ikke langt unna at for­hand­lin­ge­ne endte i streik, men ved 3-ti­den natt til man­dag var han godt for­nøyd med å kunne pre­sen­te­re et re­sul­tat som betyr 2,15 øre mer i timen for dem som tje­ner 365.400 kro­ner eller mind­re i året.

Iføl­ge LO vil halv­par­ten av kvin­ne­ne som om­fat­tes av dette lønns­opp­gjø­ret få dette lavt­lønns­til­leg­get, som om­fat­ter alle som har en lønn som er under 90 pro­sent av in­du­stri­ar­bei­der­lønn.

Under pro­gno­se­ne

Blant dem som er i grup­pen for lavt­løn­te er bu­tikk­an­sat­te, buss­bran­sjen, vek­te­re, an­sat­te i mat- og drikke­vare­in­du­stri­en, pleie- og om­sorgs­sek­to­ren, an­sat­te ved vas­ke­ri­er og ren­se­ri­er, dyre­plei­ere og an­sat­te ved ben­sin­sta­sjo­ner.

Flåt­hen be­skri­ver tøffe for­hand­lin­ger som til slutt endte på et nivå under både siste års re­sul­ta­ter og pro­gno­se­ne for årets lønns­vekst.

- Vi har tatt an­svar og lig­ger under pro­gno­se­ne. Det er vik­tig at de som kom­mer etter re­spek­te­rer dette. Dette er et an­svar­lig og rett­fer­dig re­sul­tat, som tar hen­syn til ar­beids­plas­se­ne og be­drif­te­ne, som sik­rer kjøpe­kraf­ten og gir lav­løn­te et eks­tra løft, sier LO-le­de­ren.

- Et vik­tig takt­skif­te

For NHOs del var det bred enig­het om hva or­ga­ni­sa­sjo­nen kunne godta og ikke, og leder Kris­tin Sko­gen Lund er godt for­nøyd med en lønns­vekst på 3,4 pro­sent. De siste årene har lønns­veks­ten lig­get på fire pro­sent eller mer.

- Dette re­pre­sen­te­rer et vik­tig takt­skif­te som vi er svært opp­tatt av. Vi er godt for­nøyd med at ni­vå­et lig­ger så­pass lavt, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener dette takt­skif­tet er svært vik­tig for kon­kur­ranse­ev­nen til norsk næ­rings­liv. Li­ke­vel skul­le hun gjer­ne sett at til­leg­ge­ne var la­ve­re.

- Vi er også opp­tatt av en so­si­al pro­fil i for­hand­lin­ge­ne og er i ut­gangs­punk­tet po­si­ti­ve til et lavt­lønns­til­legg. Men vi ser at mange av de be­drif­te­ne med lavt­løn­te også er de som sli­ter mest. Der­for er det be­kym­rings­fullt at til­leg­ge­ne er så høye, sier hun, og håper brem­sen de nå har satt på sen­tralt vil gi ring­virk­nin­ger lo­kalt.

- Kon­kur­ranse­si­tua­sjo­nen er meget kre­ven­de for store deler av norsk næ­rings­liv. Det mo­de­ra­te lønns­til­leg­get vi nå gir sen­tralt er et godt grunn­lag for at også de lo­ka­le opp­gjø­re­ne blir mo­de­ra­te, sier Sko­gen Lund.

Til­leg­ge­ne vil ha virk­ning fra 1. april.