Kvinner pågrepet i Paris skal ha fått instrukser fra IS

Kvinnene som denne uka ble pågrepet i Paris, mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon, fikk instrukser fra IS-ledere i Syria, hevder fransk påtalemyndighet.

Tre kvinner på 19, 23 og 39 år ble pågrepet i Boussy-Saint-Antoine sør for Paris torsdag kveld. Den ene av dem ble skutt og såret under pågripelsen, angivelig etter at hun satte seg til motverge og forsøkte å knivstikke en politimann.

Ifølge den franske statsadvokatenFrançois Molins tilhørte de tre kvinnene en celle av radikale islamister som sto i kontakt med ledende personer iDen islamske staten (IS) i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Terroristorganisasjonen benytter ikke bare kvinner, men unge kvinner som lærer dem å kjenne, sa Molins under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Bil med gassflasker

De tre kvinnene ble pågrepet i forbindelse med funnet av en gammel, avskiltet bil nærNotre-Dame-katedralen i Paris søndag. Bilen, som var eid av faren til to av kvinnene, inneholdt seks gassflasker, men det ble ikke funnet noen tennmekanisme.

Politiet tror at kvinnene, samt fem andre som er pågrepet i saken, planla å gjennomføre en terroraksjon.

Forlovet med terrorister

Ifølge Molins har en av de pågrepne kvinnene hatt forhold til to ytterliggående islamister som tidligere i år gjennomførte dødelige terroraksjoner.

Kvinnen har vært forlovet medLarossi Abballa, som drepte en politimann og kona hans, som også jobbet i politiet, i Magnanville i juni. Aballa la ut en film av angrepet på internett før han ble drept av politiet.

Hun har ifølge Molins også vært forlovet medAdel Kermiche, somdrepte den 86 år gamle katolske presten Jacques Hamel med kniv under morgenmessen i en kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie i slutten av juli. Også han ble drept av politiet.

I søkelyset

Kjæresten til en av de andre kvinnene er også pågrepet. Han skal også ha tilknytning til et ytterliggående islamistmiljø og skal ha vært i søkelyset til fransk etterretning.

Mannens bror sitter også i varetekt, mistenkt for å ha hatt forbindelse med Abballa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

StatsministerManuel Valls slo tidligere i uka fast at «terrortrusselen mot Frankrike aldri har vært så stor» og beredskapen er høy.