Brannmenn, politi og forbipasserende utenfor Lubjanka-stasjonen i Moskva. To selvmordsbombere angrep tog på denne og en annen T-banestasjon i Moskva i morgenrushet mandag, og minst 34 personer er drept.

- Kvinnelige selvmordsbombere bak Moskva-angrep

To kvinnelige selvmordsbombere sto bak angrepene mot to T-banestasjoner i Moskva, der minst 37 mennesker ble drept, opplyser russiske myndigheter.

Dødstallet fortsetter å stige, og mandag formiddag var 37 mennesker bekreftet drept. Over 30 ble såret i de to kraftige eksplosjonene på T-banen i Moskva i morgenrushet tidlig mandag morgen. Den første eksplosjonen fant sted på et tog ved T-banestasjonen Lubjanka like før klokka sju. Angrepet krevde minst 23 menneskeliv, mens minst elleve ble såret, opplyser russiske redningsmannskaper. En drøy halvtime senere smalt det på stasjonen Park Kulturij. Minst 14 personer lå døde igjen etter angrepet. Selvmordsangrep To kvinnelige selvmordsbombere iført belter med sprengstoff gjennomførte angrepene, ifølge myndighetene. - Ifølge foreløpig informasjon er begge angrepene gjennomført av kvinnelige selvmordsbombere, opplyser en talsmann for den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Også lederen for påtalemyndigheten i Moskva mener at det trolig var snakk om et selvmordsangrep. - Vi kan anta at beltene med sprengstoff var plassert på kroppene deres, sier Jurij Sjomin. Han tilføyer at dødstallet ikke er endelig. - I øyeblikket konsentrerer vi oss om å redde liv, sier han til journalister utenfor Lubjanka-stasjonen. Stasjonen ligger i sentrum av Moskva, rett ved hovedkvarteret til den russiske sikkerhetstjenesten FSB, mens Park Kulturij er en av Moskvas eldste T-banestasjoner og ligger i sentrum av byen i nærheten av Moskva-elven. Fullt av folk Angrepene er de dødeligste i Russland på flere år. Ifølge talskvinne Irina Andrianova i det russiske krisedepartementet fant begge eksplosjonene sted inne i tog som sto på perrongen. Det var mange folk på T-banestasjonene da eksplosjonene skjedde. Moskva er for tiden full av tilreisende på grunn av påskehøytiden, og T-banene er hovedpulsåren for persontrafikken i byen. Norske myndigheter har så langt ikke fått noen indikasjoner på at nordmenn er rammet av eksplosjonene. - Ambassaden jobber med saken. De har vært i kontakt med det russiske krisedepartementet. Det er så langt ikke noen indikasjoner på at det er nordmenn blant de drepte eller skadde, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i Utenriksdepartementet til NTB. Mistanke Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for terrorangrepene, men mistanken retter seg mot islamistiske opprørsgrupper fra de urolige regionene i det nordlige Kaukasus. Også i 2004 ble T-banen i Moskva rammet av et terrorangrep, da en opprører fra Nord-Kaukasus sprengte seg i lufta. Den gang ble 40 personer drept. (©NTB)