VIET I VÅPENHUSET: Gard Realf Nielsen (t.h.) og Lasse Sandaker inngikk partnerskap i våpenhuset i Sandaker  kirken i Oslo fredag ettermiddag. Gjestene kunne følge seremonien fra kirkebenkene.Biskop Ole Christian Kvarme prøvde på forhånd å stoppe at partnerskapsinngåelsen skulle skje innenfor kirkens dører.

Kvarme kaller prest inn til samtale

Biskop Ole Chr. Kvarme mener at Kampen kirke i Oslo har brutt reglene for forbønnsgudstjeneste. Han kaller sognepresten inn til samtale.

Biskopen reagerer på at det fant sted en velsignelse av et homofilt par, men også på innholdet i forbønnsgudstjenesten.

Kvarme forsøkte å stoppe fredagens gudstjeneste. Han bad domprost Olav Dag Hauge å formidle at handlingen strider mot praksisen i hele Den norske kirke. Hauge prøvde å få sokneprest Aud Sigurdsen til å stoppe partnerskapsinngåelse i kirkens våpenhus. Hun foreslo å flytte partnerskapsinngåelsen fra våpenhuset til menighetshuset, mens velsignelsen skulle gå som planlagt i kirkerommet. Det ønsket ikke paret.

Prest Siri Sunde la seg tett opp til det kirkelige vigselsritual, og hennes tale var også som i et ordinært kirkebryllup, mens utgangsprosesjonen foregikk til tonene av «Bryllupsmarsj fra Seljord», opplyser Vårt Land.



Brudd på retningslinjer

– Det som er blitt sagt om slike forbønnsgudstjenester er at de ikke skal ha ekteskapsinngående karakter. Hvis dine opplysninger er riktige, er disse brutt. Dette må jeg også drøfte med sognepresten, sier Ole Christian Kvarme til avisen.

Han vil ikke uttale seg om hvilke konsekvenser dette vil få.

– Kan du som biskop leve med at dine underordnede ikke følger dine påbud?

– Når vi ordinerer prester, lover de å følge de kirkelige retningslinjene. Det forventer jeg også at sognepresten i Kampen gjør. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Kvarme til Vårt Land.


Preses i Den norske kirke, Olav Skjevesland, mener det var riktig av Oslo-biskop Ole Christian Kvarme å forsøke å stanse bryllupet mellom to menn i Kampen kirke i Oslo fredag.

– Det var riktig å prøve å stanse det. Det som er gjort, strider imot Kirkemøtets vedtak fra i fjor, og det er ugreit, sier Skjevesland til NRK.

Skjevesland reagerer på at homofile bruker det han betegner som en aksjonslinje.

– Det har vi sett fra 1999. Man driver denne saken videre aksjonistisk og tar meter for meter opp kirkegulvet, fordi man vet at aksjonslinjen vinner fram og man er trøtt av å argumentere, sier han.


DM/NTB