Kvakksalveri

Den nigerianske helbredelsesevangelisten Charles Ndifon fortsetter å vekke oppsikt med sine sterke mirakelkampanjer i Skandinavia.

Størst oppmerksomhet har han fått i Danmark etter et program dansk TV 2 gjorde om Ndifon for halvannet år siden. Der fikk TV-seerne blant annet møte 30-åringe Kristian Primdahl fra Århus som var helt avhengig av krykker for å kunne gå. I 10 år hadde han vært invalid på denne måten på grunn av en kneskade.
Men det var før han gikk på møte med Charles Ndifon. Hundretusenvis av danske TV-seere kunne bevitne hvordan Primdahl ble momentant helbredet for åpent kamera. Siden den gang har danske kirkefremmede strømmet til møtene hver gang Charles Ndifon har dukket opp i landet.
Også i Norge har det vært betydelig interesse rundt denne særpregede evangelistens møter. I fjor holdt han velbesøkte kampanjer både i Oslo Kristne Senter, på Hedmarktoppen og i forskjellige menigheter på Sørlandet.
Nå har Ndifon vært i Sverige. Men der har ikke mottagelsen vært like hjertelig. I hvert fall ikke fra den svenske riksadvokatens side.
- Å lure alvorlig syke mennesker med at de kan bli friske, er meget alvorlig, sier riksadvokat Sven-Erik Alhem til Sydsvenska Dagbladet.
Riksadvokaten vil nå undersøke om Charles Ndifon eller pinsemenigheten i Hässleholm, som arrangerte møtene, har brutt med kvakksalverloven.
Også her i Norge er kvakksalverlovgivnignen forsøkt brukt mot kristen forbønnsvirksomhet en rekke ganger.
Det kanskje verste overgrepet skjedde på 50-tallet da politifolk stilte opp på William Branhams møter i Filadelfia-menigheten i Oslo for å forhindre den amerikanske evangelisten i å legge hendene på syke. Branham løste problemet ved å be en massebønn om helbredelse i stedet.
Av norske forkynnere er det spesielt Aage Samuelsen og Svein Magne Pedersen som har blitt forsøkt stoppet med henvisning til kvakksalverloven. Det er ikke mer enn åtte år siden sistnevnte evangelist ble politianmeldt av Helsetilsynet på grunn av sin forbønnsvirksomhet.
Men den saken ble heldigvis henlagt. Og like etterpå fikk Pedersen mulighet til å be for hele Norge på direkten i Per Ståle Lønnings debattprogram på TV 2. Vitnesbyrdene om helbredelse strømmet inn i så store mengder at Lønning bestemte seg for å lage et program til der de som hadde blitt helbredet fikk fortelle om sine mirakler. Disse to TV 2-programmet representerte nok den største nasjonale eksponeringen av det kristne budskapet om Guds helbredelseskraft vi noensinne har sett i Norge.
Siden den gangen er det betegnende nok ingen som har hevet røsten for å bruke kvakksalverbestemmelsene i straffeloven mot kristen helbredelsespraksis. Men vi har jo ingen garanti for at disse fordomsfulle angrepene på religionsfriheten ikke kan oppstå igjen i Norge også slik det nå har gjort i Sverige.
Det finnes imidlertid enda et aspekt som vanskeliggjør eventuelle nye forsøk på å stemple kristne evangelister som kvakksalvere her i landet. I hvert fall i første omgang.
Den øverste sjefen for det norske helsevesen heter nemlig for tiden Dagfinn Høybråten. Og det er en mann som tror på helbredelse ved bønn.
Sist gang Høybråten satt i regjeringen, også da som helseminister, stod han fram på forsiden i Norges største avis og forkynte at «Bønn gjør folk friske». Altså et utsagn som i følge den svenske riksadvokaten er både «lureri» og «meget alvorlig».
Hvis noen overivrige helsebyråkrater i Norge sysler med tankene om å nye fremstøt mot helbredelse ved bønn, kan de jo begynne med å anmelde sjefen sin.