DREPT: Soldater lojale til president Pierre Nkurunziza passerer en drept soldat fra kuppmakerne i en gate i hovedstaden Bujumbura. Mye tyder på at kuppforsøket er slått tilbake, men tung skyting i hovedstaden torsdag tydet på at maktkampen ikke var over.

Kuppmaker innrømmer nederlag

Forsøket på å styrte Burundis president Pierre Nkurunziza har mislyktes. Det norske selskapet Hauge Microfinans har midlertidig stengt sine kontorer i landet.

President Pierre Nkurunziza er tilbake i Burundi og på vei til hovedstaden etter et mislykket kuppforsøk i landet.

– Personlig erkjenner jeg at vår bevegelse ikke har lyktes, sier en av de øverste lederne for kuppmakerne, general Cyrille Ndayirukiye, til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ble møtt med en overveldende militær vilje til å støtte systemet som har makten, legger han til.

Fiasko

Presidenten Nkurunzizas støttespillere har for lengst erklært at kuppforsøket var en fiasko. Nkurunziza var i Tanzania da en gruppe offiserer onsdag forsøkte å overta makten, men han skal nå være tilbake i Burundi.

– President Nkurunziza er tilbake. Han gratulerer hæren, politiet og det burundiske folk, heter det i en tekstmelding fra presidentens kontor.

Frykter ikke

Daglig leder Arne Sylta i Hauge Microfinans er ikke redd deres virksomhet i Burundi skal lide overlast på grunn av opptøyene og kuppforsøket. Han har flere ganger de siste dagene vært i kontakt med sine medarbeidere i landet, som lærer fattige folk på landsbygda til å starte eget inntektsbringende arbeid.

– Kuppforsøket skjedde i hovedstaden mens vi har etablert oss på landsbygda der det har vært helt rolig. Derfor frykter vi ikke for virksomheten. Likevel har vi bedt de å holde stengt til over helgen, sier Arne Sylta til Dagen.

Makteliten kritiserer

AVLYSER: Rune Edvardsen i Sarons Dal har nær kontakt med presidenten i Burundi. Nå avlyser han en møtekampanje i landet i juni på grunn av urolighetene.

Leder i Sarons Dal, Rune Edvardsen, sier at kritikken mot presidenten har vært stor blant makteliten i de største byene.

– For landsbygda og de fattige i landet har Nkurunziza vært en veldig god president som nyter stor popularitet. I den senere tid har han foretatt seg en del ting som mange kritiserer han for. Den store korrupsjonen har også ført til sterke reaksjoner i befolkningen, sier Edvardsen til Dagen.

Både Rune og hans far, avdøde Aril Edvardsen, har hatt nær kontakt med presidenten siden han ble en kristen under et stormøte i hovedstaden for ti år siden. Nå avlyser Rune Edvardsen en planlagt møtekampanje i Burundi i juni på grunn av urolighetene i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kuppforsøket tror likevel Rune Edvardsen bare har styrket presidenten. Sarons Dal har plantet 80 menigheter i Burundi og støtter over 30 innfødte misjonærer i landet.

Kamper i gatene

Hvor i Burundi presidenten har oppholdt seg, og hvordan han kom seg tilbake til hjemlandet, er ikke bekreftet. En kilde med nære bånd til presidenten hevder han tilbrakte de siste nettene i hjemprovinsen Ngozi.

I løpet av torsdagen var det kamper flere steder i hovedstaden Bujumbura, blant annet ved lokalene til den statlige rikskringkasteren. FN har fordømt kuppforsøket, og myndighetene i USA har gjort det klart at de fortsatt anerkjenner Nkurunziza som landets rettmessige leder.

Omstridt gjenvalg

Bakgrunnen for uroen i landet er at presidenten for noen uker siden kunngjorde at han ville stille til gjenvalg for en tredje presidentperiode – noe som i utgangspunktet er i strid med grunnloven i det østafrikanske landet.

Grunnlovsdomstolen godkjente presidentens kandidatur, men en av dommerne flyktet til utlandet og hevdet at han og kollegaene var utsatt for drapstrusler.

– Har overgitt seg

Kuppforsøket i Burundi ble ledet av general Godefroid Niyombare, og han har ikke uttalt seg etter presidentens støttespillere tilsynelatende gjenvant kontrollen.

En kilde i politiet hevder at noen av opprørssoldatene har overgitt seg, mens andre har flyktet. General Ndayirukiye gjør det klart at kuppmakerne ikke kommer til å kjempe til siste mann.

Tror på landet

Arne Sylta i Hauge Microfinans sier han fortsatt har tro på Burundi og ønsker å videreføre satsingen i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi gir hjelp til sparing og lån, støtter småskala landbruk og foredling av landbruksvarer. Vi satser også på akvakultur, og mer vil komme – alt sammen i den ånd som Hans Nielsen hauge bygget Norge på, sier Sylta til Dagen.

Burundi er fortsatt preget av en blodig borgerkrig som tok slutt i 2006, etter at flere hundre tusen mennesker var drept. Folkegruppene hutu og tutsi kjempet mot hverandre i konflikten som begynte i 1993 – året før folkemordet i nabolandet Rwanda.

Burundi

Tidligere belgisk koloni som ble uavhengig i 1962.

Hovedstad er Bujumbura, og landet har rundt 10,3 millioner innbyggere.

I likhet med nabolandet Rwanda har de etniske motsetningene mellom hutuene og tutsiene i betydelig grad dominert landets politiske og sosiale utvikling.

Ble styrt av ulike diktatorer fra 1962 til 1993, da det ble arrangert demokratiske valg.

Like etter eksploderte urolighetene mellom hutuene og tutsiene i full borgerkrig. 300.000 mennesker ble drept og 2 millioner drevet på flukt.

I 2003 inngikk regjeringen en avtale med den største opprørsgruppen FDD, og to år senere ble det holdt valg i landet der hutuen Pierre Nkurunziza ble valgt til president.

I april erklærte Nkurunziza at han ville stille til gjenvalg for en tredje periode, noe som er i strid med grunnloven. Det førte til flere blodige protester.

Kilder: Wikipedia, NTB, Store norske leksikon

Les også
Harde kamper etter kuppforsøket i Burundi
Les også
Hevder å ha avsatt Burundis president
Les også
– Boko Haram-angrep mot by nord i Nigeria
Les også
Vil sende båtflyktninger tilbake til Afrika
Les også
Afrikansk toppmøte om volden i Burundi