Kun syv kommuner er positive til reservasjonsrett for fastleger

Kun fem av de 159 kommunene som hittil har levert innspill til forslaget om reservasjonsrett for fastleger, er positive til ordningen.

De syv kommunene er Audnedal, Balsfjord, Forsand, Giske, Lyngdal, Randaberg og Samnanger.

Flere kommuner understreker at spørsmålet om hvorvidt fastleger kan reservere seg mot å henvise til abort ikke bør avgjøres av hver enkelt kommune. I vedtaket fra kommunestyret i Randaberg heter det: «Et sett med forutsetninger bør vedtas sentralt, for å unngå ulik praksis og sikre legenes samvittighetsfrihet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IfølgeDagbladets opptelling har 138 kommuner hittil sagt nei til reservasjonsretten.

Høringsfristen for å komme med innspill til regjeringens forslag er 30. april.

Helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen sier tilVårt Land at høringsuttalelsene fra kommunene er et kraftig signal til regjeringen om at den bør tenke seg om en gang til.

Lederen av helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), er imidlertid oppgitt over retningen debatten om reservasjonsretten har tatt. Hun mener mange ikke har satt seg nok inn i hva det handler om.

- Det er ikke en reservasjonsrett, det er ikke en omkamp om abortloven, det handler ikke om at kvinner ikke skal få resept på p-piller eller at leger skal kunne nekte gravide abort. Kvinner trenger heller ikke henvisning, de kan gå rett til sykehuset for abort, sier Kjos til Vårt Land.

(©NTB)