Kun muslimer får bruke ordet «Allah» i Malaysia

En ma­lay­sisk anke­dom­stol slår i en fersk dom fast at kun mus­li­mer får bruke be­gre­pet «Allah» om Gud i Ma­lay­sia.

Dom­sto­len opp­rett­hol­der der­med en be­slut­ning fra myn­dig­he­te­ne som for­bød ka­to­lik­ker i Ma­lay­sia å bruke ordet i sine pub­li­ka­sjo­ner. En tid­li­ge­re kjen­nel­se fra en la­ve­re dom­stol som sa at det var greit å bruke Allah, ble satt til side.

- Bru­ken av ordet Allah er ikke en ve­sent­lig del av den krist­ne tro, så vi mener at det ikke kan rett­fer­dig­gjø­res at de in­sis­te­rer på å bruke ordet i sine pub­li­ka­sjo­ner, sa dom­mer Mo­ha­med Apan­di, da han leste opp den mer enn 100 sider lange kjen­nel­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sa vi­de­re at de tre dom­me­ne i anke­dom­sto­len fryk­tet at det kunne skape uro og for­vir­ring og sette all­menn sik­ker­het i fare om ikke-mus­li­mer fikk lov til å bruke ordet Allah om Gud.

- Her må hen­sy­net til sam­fun­net som hel­het veie tyng­re enn hen­sy­net til en­kelt­in­di­vi­der eller en grup­pe, sa han.

Stri­den star­tet i 2009 da in­nen­riks­de­par­te­men­tet for­bød ka­to­lik­ke­ne å bruke ordet. Den ka­tols­ke kir­ken gikk til sak og året etter fikk de med­hold, noe som førte til flere an­grep på kir­ker og en til dels vol­de­lig strid mel­lom krist­ne og mus­li­mer.

Mus­li­mer ut­gjør 60 pro­sent av be­folk­nin­gen på 28 mil­lio­ner i Ma­lay­sia. Ni pro­sent av fol­ket er krist­ne.

Ma­lay­sia har vært en se­ku­lær stat siden uav­hen­gig­he­ten i 1957. Men ma­jo­ri­tets­be­folk­nin­gen, ma­lay­ene, er per de­fi­ni­sjon mus­li­mer, og i deler av lan­det fun­ge­rer sha­rialov ved siden av si­vi­le lover. (©NTB)