Kulturministeren har ikke bestemt seg

- Det er ikke avgjort ennå hvordan man vil følge opp Stålsett-utvalget. Det skriver kulturminister Thorhild Widvey (H) til Dagen.

Det har vakt be­kym­ring etter at Høy­res livs­yns­po­li­tis­ke tal­s­per­son, Svein Har­berg, la Stål­sett-rap­por­ten død og gjor­de det klart at den ikke for­mer re­gje­rin­gens po­li­tikk.

Leder av KrFs tros- og livs­syns­ut­valg, sen­tral­styre­med­lem Karl Johan Hal­la­rå­ker, er be­kym­ret for at re­gje­rin­gen vil legge den om­fat­ten­de Stål­sett-rap­por­ten i en skuff. Han opp­ford­ret kul­tur­mi­nis­ter Thor­hild Wi­d­vey til å lage en mel­ding til stor­tin­get på tros- og livs­syns­fel­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fre­dag kveld sva­rer Wi­d­vey i en e-post til Dagen at det ennå ikke er av­gjort hvor­dan man vil følge opp dette.

Roser ar­bei­det

Hun roser sam­ti­dig Stål­sett-ut­val­get for å ha gjort «et om­fat­ten­de, grun­dig og ver­di­fullt ar­beid».

I Dagen fre­dag tonet Har­berg ned Stål­sett-rap­por­ten ved å vise til at den var be­stilt av den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen, som selv skjøt ned ett av for­sla­ge­ne i det rap­por­ten ble pre­sen­tert. Da­væ­ren­de kul­tur­mi­nis­ter Hadia Tajik (Ap) av­vis­te for­sla­get om å til­la­te hijab for po­li­ti og dom­me­re.

- Det er ikke Stål­sett-ut­val­get som for­mer vår livs­syns­po­li­tikk. Det er re­gje­rin­gens platt­form og in­ten­sjo­ne­ne vi har hatt siden kirke­for­li­ket, sa Har­berg til Dagen.

Vekt­leg­ger livs­syn

Kul­tur­mi­nis­te­ren om­ta­ler både den om­fat­ten­de rap­por­ten og tro og livs­syns be­tyd­ning i ro­sen­de orde­lag i e-pos­ten til Dagen.

- Tro- og livs­syn er svært vik­tig i mange men­nes­kers liv, og tros- og livs­syns­sam­fun­ne­nes virk­som­het er ver­di­fullt for sam­fun­net, skri­ver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun viser til at ut­red­nin­gen «Det livs­syns­åpne sam­funn» er den førs­te sam­le­te og hel­het­li­ge gjen­nom­gan­gen av tros- og livs­syns­fel­tet siden 1960-tal­let.

- Rap­por­ten har mange in­ter­es­san­te drøf­tin­ger og for­slag. Kul­tur­de­par­te­men­tet ar­bei­der med å følge opp de mange hø­rings­sva­re­ne både in­nen­for eget an­svars­om­rå­de og over­for andre de­par­te­men­ter, skri­ver hun.

Hun viser til at det al­le­re­de job­bes med flere te­ma­er i rap­por­ten.

- Blant annet har re­gje­rin­gen frem­met for­slag om en ny lov om om­skjæ­ring som er i tråd med Stål­sett-ut­val­gets an­be­fa­lin­ger.

Føl­ges ikke opp

Sam­ti­dig gir hun Har­berg rett i at flere for­slag i rap­por­ten ikke vil bli fulgt opp «i over­skue­lig fram­tid» og slår fast føl­gen­de:

n Re­gje­rin­gen vil be­hol­de Grunn­lo­vens verdi­pa­ra­graf slik den er, mens Stål­sett-ut­val­get tar til orde for end­rin­ger.

n Sko­lens for­måls­pa­ra­graf vil ikke end­res, slik ut­val­get fore­slår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

n Re­gje­rin­gen går hel­ler ikke inn for «en yt­ter­li­ge­re drøf­ting» av bruk av re­li­giø­se plagg og sym­bo­ler til po­liti­uni­form og dom­mer­kap­pe.

- Mer like­be­hand­ling

Kul­tur­mi­nis­te­ren vars­ler også en «stør­re grad av like­be­hand­ling av tros- og livs­syns­sam­fun­ne­ne».

- Re­gje­rin­gen vil der­for ut­re­de og følge opp Kirke­mø­tets for­slag om å gjøre Den nors­ke kirke retts­lig selv­sten­dig, og over­fø­re til kir­ken ar­beids­gi­ver­an­sva­ret for pres­ter, bis­ko­per og an­sat­te ved bispe­dømme­rå­de­nes og Kirke­rå­dets ad­mi­ni­stra­sjo­ner. Ar­bei­det med et ty­de­li­ge­re skil­le mel­lom kirke og stat og stør­re grad av like­be­hand­ling av tros- og livs­syns­sam­fun­ne­ne, er også i sam­svar ved Stål­sett-ut­val­gets an­be­fa­lin­ger, heter det i e-pos­ten fra Wi­d­vey.

DAGEN

Stålsett-utvalget

Et tros- og livssynspolitisk utvalg under ledelse av presten Sturla Stålsett ble oppnevnt av daværende kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) i juni 2010.

Utvalget, kjent som Stålsett-utvalget, leverte sin utredning «Det livssynsåpne samfunn» til daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) 7. januar 2013.

Rapporten skisserte premisser og løsninger for en ny samlet tros- og livssynspolitikk.

Rapporten ble lest med lupe og interesse av kristne kirkesamfunn og organisasjoner og det er blitt holdt en rekke debattmøter rundt rapportens innhold.

30. august i fjor gikk høringsfristen ut, bare et par uker før valget. Etter at den nye regjeringen overtok, har det vært stille rundt rapporten og oppfølgingen.

Denne uka uttalte Høyres livssynspolitiske talsperson Svein Harberg at rapporten har nyttig informasjon, men har ingen posisjon som grunnlag for politikken videre.

Les også
- Ikkje legg Stålsett-rapporten i skuffaStålsett-utvalget