KS ber Stortinget slå sammen kommuner

Kom­mu­ne­nes in­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjon KS ber Stor­tin­get ta ini­tia­tiv til kom­mune­sam­men­slå­in­ger. Da­gens kom­mune­struk­tur er neppe hen­sikts­mes­sig, mener KS-styre­le­der Gunn Marit Hel­ge­sen.

Neste uke skal ho­ved­sty­ret i KS be­hand­le et for­slag til ved­tak der or­ga­ni­sa­sjo­nen langt på vei ber om at Stor­tin­get må ta ini­tia­tiv til end­rin­ger i kom­mune­struk­tu­ren, skri­verDa­gens Næ­rings­liv.

Hel­ge­sen mener det har fun­net sted en mod­nings­pro­sess.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er nok en er­kjen­nel­se av at da­gens kom­mune­struk­tur kan­skje ikke er så hen­sikts­mes­sig og gir så gode tje­nes­ter som vi øns­ker oss, sier hun.

KS vil ha flere pre­mis­ser på plass for at en kom­mune­sam­men­slå­ings­pro­sess skal være vel­lyk­ket. Et av KS' krav er at end­rin­ger i kom­mune­gren­ser må gå hånd i hånd med end­rin­ger i an­svar. Et annet krav er at Stor­tin­get må ta hen­syn til geo­gra­fi når kom­mune­gren­ser skal end­res. Et tred­je krav er at en kom­mune­re­form må smø­res med øko­no­mis­ke in­sen­ti­ver for kom­mu­ne­ne, som om­stil­lings­mid­ler og sti­mu­le­rings­mid­ler.

På KS' krav­lis­te heter det også at kom­mu­ne­ne selv må få flere ord med i laget når kom­mune­gren­se­ne skal trek­kes, og at nye kom­mune­gren­ser ikke ute­luk­ken­de kan ba­se­res på sam­men­slå­ing av ek­sis­te­ren­de kom­mu­ner. Der­med åpner KS for at noen av da­gens kom­mu­ner kan split­tes opp der ett om­rå­de blir del av en ny kom­mu­ne mens et annet om­rå­de blir del av en annen kom­mu­ne. (©NTB)