KRYSTALLNATTEN: Norsk Folkehjelp har i mange år stått bak minne-markeringen av Krystallnatten. Her fra et tidligere år.

Krystallnatten: – Å ha disse markeringene blir viktigere og viktigere

Arrangørene håper høyreekstremismens fremmarsj kan føre til at mange blir med på årets markering av Krystallnatten 9. november.

I år er det 84 år siden novemberpogromene i Tyskland . I den anledning inviterer Norsk Folkehjelp til en timelang markering ved Den blå steinen/Torgalmenningen i Bergen 9. november. Der skal ofrene for jødeforfølgelsene og hendelsene under Krystallnatten minnes.

I tillegg vil arrangøren ta opp dagsaktuelle tema for å vise nulltoleranse for nazisme, rasisme og fascisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter to korte appeller blir det fakkeltog rundt Lille lungegårdsvann i sentrum.

– Å ha disse markeringene blir viktigere og viktigere, sier Jane Elisabeth Nordlund. Hun er kontaktperson for arrangementet og frivillig medlem.

– På vei i en gal retning

Nordlund viser til høyreekstremismens fremmarsj både i Europa og i verden forøvrig.

– Vi synes at verden er på vei i en gal retning og da er det lett å assosiere til Andre verdenskrig, jødeforfølgelsen og annen rasisme.

Fortauer fulle av glass

Natten mellom 9. og 10. november i 1938 representerer startskuddet for den økte jødeforfølgelsen i Tyskland og Østerrike.

Ifølge Store norske leksikon ble jøder og jødisk eiendom utsatt for systematiske voldshandlinger og angrep av den paramilitære organisasjonen, Sturmabteilung (SA), Hitlerjugend og noen radikale medlemmer av det nazistiske partiet NSDAP. Rundt 7000 butikker og boliger ble ødelagt under novemberpogromen.

Navnet Krystallnatten henspeiler trolig på fortauene som var fulle av knust glass fra jødenes butikker.

Inviterer med seg flere

Foruten Norsk Folkehjelp er også Bergen SV, Antirasistisk front i Bergen og Latinamerikagruppen i Bergen med som tilsluttede organisasjoner. Ifølge facebookarrangementet er også andre organisasjoner ønsket velkommen til å delta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordlund forteller at arrangørene har sendt e-post til alle de politiske partiene, ungdomspartiene, solidaritetsorganisasjoner og fagbevegelsen for å be dem slutte seg til markeringen.

– Redde for den politiske utviklingen

I tidligere år har mellom 100 og 200 personer møtt opp på arrangementet. I år håper Nordlund på større tilslutning.

– Kanskje kommer det flere i år fordi mange er redde for den politiske utviklingen i verden.