HELSE: – Jeg har i en del år tidvis hatt helseutfordringer, og nå vet vi mer om hva disse bunner i, sier kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit har fått lungefibrose

Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en uvanlig variant av lungefibrose som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program.

Mette-Marit har over tid gjennomgått omfattende utredninger knyttet til sin helse, og det er påvist en uvanlig variant av fibrose i lungene, ifølge kronprinsessens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospitalet.

Det er foreløpig ikke avklart om lungesykdommen er ledd i en mer omfattende autoimmun sykdomsprosess eller om det er andre årsaker som ligger til grunn for lungeforandringene, heter det i en pressemelding fra Kongehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Langsom utvikling

– Jeg har i en del år tidvis hatt helseutfordringer, og nå vet vi mer om hva disse bunner i. Tilstanden gjør at arbeidskapasiteten vil variere. Kronprinsen og jeg velger å informere om dette nå, blant annet fordi det fremover vil være behov for å planlegge perioder uten offisielt program. I forbindelse med behandling, og når sykdommen er mer aktiv, vil dette være nødvendig, sier Mette-Marit.

Bjøro opplyser at lungeforandringene allerede har vært fulgt i flere år, og at sykdomsutviklingen i denne perioden har vært langsom. Utredning og behandling skjer ved Rikshospitalet i Oslo og i samarbeid med leger i utlandet.

Behandlingsforsøk

– Kronprinsessen vil måtte gjennomgå ytterligere utredning fremover og også behandlingsforsøk. Ved slike tilstander som den kronprinsessen har, er det vanlig at vi samarbeider med miljøer i utlandet, sier Bjøro.

Han sier videre at årsaken til den type fibrose Mette-Marit har fått påvist, er kjent i liten grad, men det er bred enighet om at den ikke har sammenheng med miljø- eller livsstilsfaktorer som er tilfelle ved andre mer vanlige typer av lungefibrose.

Begrensninger

Det at sykdommen er påvist i et tidlig stadium, er gunstig med tanke på prognose.

– Selv om en slik diagnose i perioder vil legge begrensninger på livet mitt, er jeg glad for at sykdommen er oppdaget så tidlig. Mitt mål er fortsatt å arbeide og delta i offisielt program så mye som mulig, sier kronprinsessen.

Varme tanker

– Nå er det viktigste at kronprinsessen får god behandling, oppfølging og omsorg, sier statsminister Erna Solberg.

– I dag sender jeg varme tanker til kronprinsesse Mette-Marit, sier statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kronprinsfamilien hilste på barnetoget utenfor Skaugum
Les også
Kongeparet feiret gullbryllup med gammelt og nytt
Les også
Hun fester med de kongelige
Les også
Oslo-ungdom debuterer senere enn resten av landet
Les også
Vil ikke gi KrF abort-garanti
Les også
Ove Bjarne fikk Erna på sykebesøk