Kristne pakistanere kan få asyl i kirken

Prost Gustav Danielsen er 
bekymret for fire asylsøkere fra Pakistan.

– Hvis de ber omkirkeasyl, så vil vi ikke avvise dette, men legge til rette for det, sier prost Gustav Danielsen i Steinkjer til Dagen.

LES:Politiet vil ikke pågripe kirkeasylanter

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men han legger til at kirkeasyl er ikke blitt drøftet enda, og det er ingen god løsning. De pakistanske asylsøkerne har heller ikke selv bedt om muligheten til å gå i kirkeasyl.

Tilbake til Russland

– De fire har fått turistvisum i Russland, og har dermed etter norske regler «kommet fra et trygt land», og kan sendes ut igjen. Dersom de blir sendt tilbake til Pakistan, kan de risikere å bli drept. Kirkeasyl er en mulighet, sier Danielsen til Trønder-Avisa.

De fire kristne pakistanerne fra en menighet i Islamabad har søkt asyl i Norge og sitter på et akuttmottak i Steinkjer. De har tidligere bodd med turistvisum i Russland i 14 dager, men nå er dette utgått på dato.

Etter at Norge har gjort det lettere å sende ut asylanter som kommer fra et såkalt trygt land, er det sannsynlig at de blir sendt tilbake til Russland, og deretter videre til Pakistan. Men de frykter for sine liv hvis de sendes hjem igjen.

Skikkelig behandling

Prosten forteller at de fire pakistanerne kom til en internasjonal kafé som ble drevet på et bedehus i Steinkjer.

– Her ble vi kjent med disse mennene, og de var bekymret for å bli utsendt uten at deres sak ble tatt opp til vurdering. Jeg fikk overlevert en beskrivelse av deres sak. Nå vil jeg fortsette å ha kontakt med dem, for å se hva jeg kan gjøre. Jeg håper at deres sak får en skikkelig behandling, sier Gustav Danielsen.

Vanskelige forhold

– Hva vet du om forholdene for de kristne i Pakistan?

– Landet har blant annet en blasfemilovgivning som brukes mot de kristne, og myndighetene er dårlige til å beskytte kristne mennesker. Disse fire mennene tilhører en menighet i Islamabad der det er vanskelige forhold. Det har blant annet vært forsøk på bortføring av kvinner, og menigheten gikk derfor «under jorden». To av disse mennene skal ha reist ut av landet fra kvinner og barn på grunn av forholdene, svarer Danielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:To syriske familier i kirkeasyl i Hammerfest

Han har hatt kontakt med NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere), og de frykter for at disse pakistanerne kan bli sendt ut av Norge uten at deres sak får noen behandling.

Etter det Dagen kjenner til, er det ingen som til nå har fått innvilget asyl i Norge på grunnlag av religiøs forfølgelse i Pakistan. Det er svært få asylsøkere fra Pakistan som får opphold. Hittil i år har UDI behandlet 149 søknader fra pakistanere. Bare tre er innvilget asyl og fire har fått opphold på humanitært grunnlag, viser statistikk fra UDI.

– Har blitt drept

Generalsekretær Hans Aage Gravaas i Stefanusalliansen kjenner ikke noe til bakgrunnen til de fire pakistanerne i Steinkjer. Men han sier dette om den generelle situasjonen for kristne i Pakistan:

– Det har vært mange saker i det siste. De kristne opplever det vanskelig, ikke minst når det gjelder lovverket for blasfemi. Det er også en krevende sak å konvertere fra islam til kristen tro. Selv om det ikke gjelder så mange, så er kristne blitt drept som en følge av konvertering.

Aktuelt med kirkeasyl

UDI understreker overfor Trønder-Avisa at de er klar over situasjonen for kristne i Pakistan, og at de lover at alle asylsøknader blir behandlet på individuelt grunnlag.

Kirkeasyl i Hammerfest

I begynnelsen av desember var norske kirker tømt for kirkeasylanter for første gang på 22 år. Det varte ikke lenge. Bare et par uker senere gikk to syriske familier på åtte personer i kirkeasyl i Rypefjord kirke i Hammerfest.

Sokneprest Jon Arne Tandberg bekreftet i går at disse fortsatt sitter i kirkeasyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De fikk like før jul avslag på sin søknad om oppholdstillatelse, og denne er påklaget til UNE (Utlendingsnemnda). I julehøgtiden har de hatt det så bra som det var mulig å få det når de er i kirkeasyl, forteller Tandberg til Dagen.