Kristne massakrert i landsby i Nigeria

Ytterliggående islamister fra gruppa Boko Haram anklages for å ha massakrert over hundre mennesker i en landsby i Nigeria.

De fles­te av de drep­te i lands­byen Izghe er krist­ne, opp­ly­ser of­fi­si­el­le kil­der og inn­byg­ge­re i om­rå­det til ny­hets­by­rå­et AFP.

- In­for­ma­sjo­nen jeg har fått fra Izghe så langt, tyder på at 106 men­nes­ker, blant dem en eldre kvin­ne, er drept av an­gri­per­ne. De mis­ten­kes for å være væp­ne­de med­lem­mer av Boko Haram, sier se­na­to­ren Ali Ndume.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også lo­ka­le myn­dig­he­ter ret­ter peke­fin­ge­ren mot den yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­tis­ke grup­pen som flere gan­ger tid­li­ge­re har stått bak drap og volds­hand­lin­ger.

Krøp i sik­ker­het

Be­drif­ter og for­ret­nin­ger skal ha blitt plynd­ret og mange hus brent da væp­ne­de menn an­grep Izghe i del­sta­ten Borno.

- An­gri­per­ne kom rundt klok­ka 21.30 lør­dag kveld i seks laste­bi­ler, og noen kom på mo­tor­syk­ler. De var kledd i mi­li­tær­uni­for­mer. De ba men­ne­ne om å samle seg på et sted, og hogg løs på dem og slak­tet dem, for­tal­te Bama­bas Idi, en bonde fra lands­byen som klar­te å klat­re over et gjer­de og krype i sik­ker­het.

- Mens jeg snak­ker med deg, lig­ger of­re­nes døde krop­per fort­satt i ga­te­ne, sa inn­byg­ge­ren Abu­ba­kar Usman til ny­hets­by­rå­et Reu­ters på te­le­fon fra Izghe.

Etter mas­sa­kren skal an­gri­per­ne ha stuk­ket av og for­svun­net i et skogs­om­rå­de i nær­he­ten.

Flyk­ter fra lands­byer

Boko Haram sto i for­ri­ge uke bak an­grep mot to andre lands­byer i del­sta­ten Borno. 43 per­soner ble drept i disse an­gre­pe­ne, og flere hund­re men­nes­ker fra ulike lands­byer har nå flyk­tet fra hjem­me­ne sine og søkt til­flukt i del­stats­ho­ved­sta­den Maidu­guri.

Nav­net Boko Haram betyr «Vest­lig ut­dan­ning er synd», og grup­pen så da­gens lys i Nord-Ni­ge­ria i 2002. De førs­te årene fore­gikk virk­som­he­ten uten bruk av vold, men dette end­ret seg da po­li­ti­et gikk til ak­sjon mot fun­da­men­ta­lis­te­ne og på­grep flere av dem i 2009.

Siden den gang har Boko Haram gjen­tat­te gan­ger an­gre­pet po­liti­folk, krist­ne si­vi­le, sko­ler, uni­ver­si­te­ter og andre in­sti­tu­sjo­ner. Or­ga­ni­sa­sjo­nen står for en fun­da­men­ta­lis­tisk tolk­ning av islam og øns­ker å inn­føre en «ren» islamsk start styrt av sha­rialo­ver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Boko Haram er blitt om­talt både som en re­li­giøs sekt og en ter­ror­or­ga­ni­sa­sjon. Iføl­ge eks­per­ter er grup­pens vol­de­li­ge kamp ikke bare knyt­tet til re­li­gion, men også til et­nis­ke kon­flik­ter og øko­no­mis­ke ulik­he­ter.

NTB