Kristne lokalradioer fortsetter på FM-båndet

De aller fleste kristne lokalradioer blir fremdeles å finne på det gamle FM-båndet når det slukkes for riksdekkende stasjoner. Radiopastor Johnn Hardang ønsker en mer offensiv holdning til DAB hos kristne radioaktører.

NRK har i de siste ukene kjørt en kampanje i alle sine kanaler, hvor det informeres om overgangen til DAB fra 2017.

Stortinget har bestemt at de store riksdekkende stasjoner og enkelte større lokalradioer skal over på DAB+, og det betyr at FM-båndet vil bli slukket fylkesvis utover det kommende året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men 199 lokalradioer innbefattes ikke av «tvangen», for de har nemlig fått forlenget sin konsesjon til å være på FM i en ny fem-års periode.

Det betyr at de aller fleste kristne radiostasjoner fortsatt kan høres på FM-båndet, men noen vil være på plass begge steder.

Mange spørsmål

Ivar Eiken som er styreleder i Kristent Radioforum og redaktør i Radio Sørvest i Stavanger, tror en del lyttere er litt spørrende til hva som skjer med de kristne lokalradioen de er vant til å høre på når de får opplyst at FM snart skal stenges.

– Jeg tenker det er en del spørsmål knyttet til denne overgangen. NRK kjører en massiv kampanje om FM-slukkingen, og det kan skape en del forvirring om hva som skjer med lokalradioene vi representerer, sier Eiken til Dagen.

35 stasjoner er medlem av Kristent Radioforum, men det finnes også andre som ikke er med i denne sammenslutningen. Han kjenner ikke til at noen av de kristne stasjonene er tvunget til å forlate FM-nettet. Eiken legger til at stasjonene han representerer med jevne mellomrom forteller lytterne at sendingene fortsatt blir å finne på FM-båndet etter nyttår.

– Noen stasjoner vil koble seg på DAB+, men disse vil nok samtidig også være på FM. Enkelte kristne lokalradioer er for små og svake til å satse på DAB. Andre er kanskje litt i villrede om hvordan de skal forholde seg til både DAB og FM i tiden fremover, sier styrelederen.

P7 satser på DAB+

Daglig leder og radio- og tv-pastor Johnn Hardang i P7 Kristent Riksradio har gjennom sitt virke godt kjennskap radiolandskapet i kristen sammenheng. Han kan ikke se at det foreløpig er noe skred av stasjoner som satser på DAB.

– Inntrykket mitt er at mange stasjoner har en strategi på at de skal bli værende på FM. De er også innforstått med at myndighetene legger til rette for at de fortsatt kan være det, men for noen radiostasjoner finnes det ikke noe alternativ. En del områder er nemlig ikke DAB -systemet bygget ut, forklarer Hardang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Radio- og tv-pastoren opplyser at P7 Kristent Riksradio allerede har tatt i bruk DAB+ både i Bergen og Oslo. Det skjer gjennom Kystradioen ogKristen Riksradio som eies og drives av selskapet med base på Sotra.

– For P7 Kristen Riksradio er det viktig å være der folk er. Går 95 prosent av lytterne fra FM til DAB, må vi også følge etter.

– Er kristne lokalradioer for passiv i sin tilnærming til DAB+?

– Hvis du spør om jeg mener dette er en god måte å sende radio på, tror ikke DAB er den beste teknologiske løsningen for radiodrift i Norge. Men når myndighetene har valgt å gå for en slik løsning, bør lokalradioene etter min mening ta dette på alvor. Jeg skulle derfor ønske at det var en noe mer offensiv holdning til DAB i det kristne radiolandskapet, sier Hardang.