Kristne leger vil nekte sæd- og eggdonasjon

Norges Kristelige Legeforening vil forby sæd- og eggdonasjon. Hvis de ikke når fram med dette, ønsker de at leger skal kunne reservere seg.  

En stortingsmelding ombioteknologiloven er ventet i løpet av våren, og politikerne skal vurdere omeggdonasjon skal godkjennes på lik linje medsæddonasjon

Norges Kristelige legeforening mener begge deler bør forbys, ifølgeDagens Medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 – Vi har vært veldig klart imot både sæddonasjon og eggdonasjon. Nå er det snakk om å likestille eggdonasjon med sæddonasjon, men da vil vi heller forby begge deler enn å åpne opp for eggdonasjon. Bakgrunnen er at barn skal ha mulighet til å vokse opp med reell mor og far, sier generalsekretærMagnar Kleiven i Norges Kristelige Legeforening.

Dersom eggdonasjon blir tillatt, tror han at debatten om reservasjonsrett vil blusse opp igjen. 

– I saken om eggdonasjon er det etiske problemstillinger som i vesentlig grad er knyttet til liv og død, og vi vil hevde samvittighetsfrihet så lenge overbevisningen er dyp. Det bør være anledning til å reservere seg mot å henvise til fertilitetsbehandling, sier Kleiven. 

Saken omtales også iAftenposten, som skriver at Norges Kristelige legeforening har 1200 medlemmer, både leger og tannleger.