– Kristne i Pakistan vet de lever på kanten

Den lille minoriteten kristne i Pakistan er ikke ukjent med angrep og terror. NMSs representant for landet frykter mange av de hun møtte for en uke siden, ble rammet første påskedag.

– Jeg var der for en uke siden. Det blir veldig tett på. Det er bare grotesk, sier Åslaug Ihle Thingnæs til Dagen.

Hun er Det norske misjonsselskaps (NMS) representant for Pakistan og Midtøsten. Sammen med Anne Karin Kristensen var hun for en uke siden på besøk hos organisasjonens samarbeidspartnere i landet. Det er søndagskolearbeidet til Church of Pakistan som er satsingsområdet til NMS i landet, da særlig i bispedømmet som omfatter Lahore.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ihle Thingnæs ser på partnernes Facebook-sider at mange fra NMSs samrabeidsmenigheter er rammet.

– Biskopen i bispedømmet har vært på en rekke sykebesøk. Vi møtte representanter for 13 forskjellige menigheter, og siden det er søndagsskolearbeidet som er vårt samarbeidsfelt, regner jeg med at mange var i parken.

Ny trusler

Taliban har satt fram nye trusler mot Pakistan etter angrepet som kostet 72 mennesker livet i helgen. Pakistanske myndigheter arresterte 5.000 mennesker etter terroraksjonen. 216 av disse er fortsatt mistenkte.

«Krigen har nådd Pakistans dørterskel, og Guds vilje er at mujahedin skal seire, heter det i en twittermelding fra Jamaat-ul-Ahrar, som er en gruppe innen Taliban i Pakistan.

Det er denne gruppen som sier at den står bak det blodige angrepet søndag mot landets kristne minoritet. De kristne i Pakistan utgjør ca. 1,6 prosent av befolkningen.

Siden desember har gruppen utført fem store angrep i Pakistan.

Spent

Samarbeidskirken til NMS i Pakistan er en sammenslått kirke. Church of England, Church of Scotland og en luthersk kirke som NMS har samarbeidet med tidligere, er alle tatt opp i Church of Pakistan.

– Vi var veldig spente på hva som møtte oss i Pakistan. Det vi møtte var en aktiv, oppegående kirke, som er i dialog med samfunnet rundt seg. På konferansen som vi deltok på, var det invitert en mulla. Vi forstod at kirken og denne mullaens moskee hadde en god relasjon, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den kristne minoriteten i Pakistan består i stor grad av fattige og mennesker fra de lave kastene.

– Det er få kristne som kommer seg opp og i sentrale posisjoner i samfunnet. Kirken jobber konkret med å fostre unge ledere.

Selv om Ihle Thingnæs traff en kristen minoritet som utstrålte glede, takknemlighet og visjoner for fremtiden, lever de under et voldsomt press.

– De lever på kanten. De vet at det kan skje angrep fra tid til annen, dessverre. Angrepene dukker opp på helt nye arenaer, helt uforutsigbart. Denne gangen skulle terroristene ramme kristne, selv om mange muslimer også ble rammet.

Håner

Pakistans statsminister Nawaz Sharif gikk etter helgens angrep ut og lovet at myndighetene skal ta opp kampen mot terroristene og ikke stanse før terrortrusselen er fjernet.

Men Jamaat-ul-Ahrar håner uttalelsene.

– Nawaz Sharif bare gjentar seg selv. Det er bare falske forsikringer, skriver talsmann Ehansullah Ehsan i twittermeldingen.

– Sharif vet at krigen har nådd dørterskelen hans. Vi skal vinne denne krigen, skriver talsmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter den siste terroraksjonen har Pakistans hær gått til aksjon over hele Punjab-provinsen og anholdt rundt 350 personer som ifølge pakistanske kilder mistenkes for å ha forbindelse til ekstremistiske islamister. Det forelå ingen informasjon om de pågrepne hadde noen forbindelse til søndagens angrep mot forlystelsesparken i Lahore.

Selvmordsangrepet søndag var det blodigste i Pakistan siden desember 2014, da 134 skolebarn ble drept i en massakre i Peshawar.

Kirkevakt

I Frankrike ba innenriksminister Bernard Cazeneuve om økt vakthold ved kirkene i påsken. Dette som følge av terroren i Belgia og i Pakistan. Dette melder The Times.

De som skulle på messe i de store kirkene rundt omkring i landet, ble bedt om å åpne jakkene sine og fikk sine vesker ransaket.

Frankrike har økt vaktholdet ved mange av landets kirker, synagoger og moskeer, som følge av terroren i oktober i fjor. I påsken ble sikkerheten altså ytterligere forsterket, selv om politiet er klare på at det vil bli vrient å beskyte alle de 45.000 kirkene i Frankrike.