FORBUDT: Libanons regjering har forbudt å opprette teletleir for syriske flyktninger. De store flytkningstrømmene har likevel gjort at noen libanesiske vertssamfunn trosser forbudet.

Kristne flykter fra Assads beskyttende vinger

Stadig flere kristne slutter seg til flyktningstrømmen fra Syria. I likhet med andre flykter de fra de harde kampene som raser mellom hæren og de opposisjonelle. Men mange flykter også fra trusler. Redselen for fremtiden i Syria er stor.

I begynnelsen av juni, 2012, fikk de kristne innbyggerne i den syriske byen Qusayr et ultimatum om å forlate byen før 8. juni.

- Det kjentes forferdelig. Jeg er født og oppvokst i Syria. Jeg er like mye syrer som muslimene. Hvorfor skal jeg kastes ut? spør den kristne syreren Joseph fra Qusayr.

- Det finnes ingen kristne igjen i Qusayr. Byen er nesten helt skadet, sier Joseph.


Religiøs splittelse

De kristne utgjør omlag ti prosent av Syrias cirka 19,5 millioner innnbyggere.

Nå flykter stadig flere av dem fra krigen som raser i landet deres, men også fra trusler og frykten for å kidnappes av opposisjonelle militser.



LES OGSÅ:
Hevder deler av Aleppo er gjenvunnet


Joseph sier han kjenner til flere tilfeller der kristne syrierere har blitt kidnappet, blant annet en fembarnsfar som ble drept selv om faren hadde betalt løsesummen.



Følte seg trygge

Da protestene mot Ba'ath-partiets nesten 50 år gamle diktatur begynte i slutten av januar 2011 var det fremfor alt unge demokratiaktivister som gikk i spissen.

- Vi følte oss trygge og levde et bra liv i Syria før revolusjonen. Spesielt i Qusayr var atmosfæren god mellom kristne og muslimer, sier Josephs bror Henry.

I midten av mars 2011 hadde protestene spredt seg til hele landet. Regimet skydde ingen middel for å slå dem ned. På bare noen måneder ble et tusentall mennesker drept. I juli 2011 ble Den frie syriske hæren (FSA) dannet, hvis erklærte krig mot Assad-regimet.



Søker beskyttelse

Mira Shalghanian, på Caritas migrantsenter i Zahle tegner dette bildet:

- De kristne flykter fremfor alt til Zahle, mens sunnimuslimene søker seg til sunniske områder. Det er vanlig at store krsitne familier flykter sammen. De fleste har en nærtstående som er drept, kidnappet eller blitt utsatt for trusler bare for at de er kristne, sier hun.



LES OGSÅ: 
Flykter fra Syria til Gazastripen


Selv om majoriteten av de kristne ikke innehar høye politiske og militære posisjoner i Syrai eller står nær Assad-regimet, mener Mira at de er beskyttet av Assad.

- De er redde for hva som skal skje med dem om islamister kommer til makten i Syria, sier Mira.



- Skjøt fra kirker

Mellom april 2011 og februar 2012 raste harde kamper mellom FSA og den syriske hæren i Qusayr.


- Husene våre ble beskutt og bombet under stridighetene. FSA virket til å ha en strategi om å skyte på hæren fra kristne hjem og kirker, aldri fra moskéer. Det er stor ødeleggelse i de kristne områdene, påstår Henry.



Foruten kristne finnes det også drusere, shiitter og andre muslimske minoritetsgrupper i Syria.


DAGEN