Kristne egyptere på flukt i Norge

En gruppe på 
30-40 kristne egyptere kom 
til Norge for å få beskyttelse. 
Nå frykter de retur til Russland.

Trolig er det første gang en stor gruppe kristne egyptere har søkt asyl i Norge.

LEDER:Nå banker kristne egyptere på døren

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Elias» og «Silas» betalte henholdsvis 54.000 og 45.000 kroner for å komme til Norge. Nå frykter de hva som vil skje om de sendes ut av landet.

Det er for tiden 12 kristne egyptere på Forus asylmottak utenfor Stavanger. Tidligere har de vært mellom 30 og 40, men noen er forflyttet og andre har forlatt asylmottaket av frykt for hva som vil skje med dem.

Regjeringens asylinstruks, som ble lagt fram i november, åpner for at Norge kan sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle søknadene deres.

Det er sterk bekymring for at Russland vil returnere syriske asylsøkere til hjemlandet. Gruppen med egyptiske kristne har ikke fått noen oppmerksomhet i media tidligere.

Flyktet fra Egypt

– Jeg flyktet fra Egypt på grunn av trusselen fra muslimer. Etter revolusjonen i 2011 er det blitt mye verre å leve som kristen i landet, forteller Elias (26) til Dagen. Dette er et fiktivt navn, og han vil heller ikke stå fram med sitt ansikt. Elias har jobbet som advokat i Egypt.

Dagen treffer de fleste kristne egypterne på mottaket. Her bor det totalt omkring 900 asylsøkere.

– Jeg flyktet og måtte forlate kona og en datter som jeg ikke har sett. Det ble for vanskelig for meg som kristen, sier Silas (35), som har jobbet på røntgenavdeling på et sykehus. Han vil heller ikke stå fram med navn og ansikt.

LES:Rekordmange kristne på flukt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter det Dagen kjenner til, har ikke kristne egyptere søkt asyl i Norge tidligere på grunn av religiøs forfølgelse.

Nedbrente kirker

Begge disse mennene kommer fra byen Minya, som ligger 200 kilometer sør for Kairo. Dette er et område av landet hvor det er tøft for kristne, og der Det muslimske brorskap tradisjonelt har stått sterkt. Blant annet ble det satt fyr på flere titalls kirker etter at president Mursi, som har sin bakgrunn i brorskapet, ble kastet i 2013.

Islamsk ekstremisme er den viktigste årsaken til forfølgelse av kristne i Egypt, ifølge Åpne Dørers forfølgelsesliste, som ble offentliggjort tidligere denne måneden. Økende radikalisering påvirker de fleste av livets områder. Kombinert med et høyt voldsnivå gjør dette at situasjonen i landet karakteriseres som ustabil.

Egypt ligger på 22. plass på denne listen over land der det er vanskeligst å være kristen.

Av Egypts 88 millioner innbyggere er det anslått at 10 prosent er kristne. 90 prosent er muslimer, ifølge CIA World factbook.

Fly til Russland

Elias og Silas kjente seg truet på livet, og forlot derfor sitt hjemland. En pastor fortalte at det var tryggest å dra til Norge, og de fulgte dette rådet.

De oppsøkte et reiseselskap, kjøpte flybilletter til Moskva og visum til Russland. I tillegg ble det lovet at noen skulle sørge for at de kom seg videre til Norge. Men dette var en kostbar reisemåte. Elias betalte omkring 6.000 dollar (nær 54.000 kr) og Silas 5.000 dollar (nær 45.000 kr).

I ettertid har de kristne egypterne forstått at det stod menneskesmuglere bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syklet inn i Norge

I november syklet de begge over grensen til Norge på Storskog.

– Hvorfor dro dere via Russland?

– Det er den tryggeste – men den dyreste – reiseruten. Det er også en annen mulighet via Libya og deretter å krysse Middelhavet. Men her er det mange som drukner, så dette er farlig selv om det er billigere, svarer Elias.

– Hvorfor er dere redd for å dra tilbake til Russland?

– Vi har ingen ting der å gjøre. Russland var bare et mellomledd på reisen til Norge, svarer Elias.

LES OGSÅ:Her ber ukrainske kristne for fred

Han ønsker nå å få leve i fred som kristen i Norge, uten å bli utsatt for stygge angrep fra muslimer.

– Jeg kommer ikke hit for å endre den norske kulturen, for jeg er kristen, sier Elias.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ønsker også å leve i fred, og jeg kommer ikke til Norge som en egypter – men som kristen, legger Silas til.

Kontakt med kristne

Paul Odeh er leder for Internasjonalt Kristent Fellesskap (IKF), som er Misjonssambandets innvandrerarbeid i Stavanger. Han er kristen araber fra Galilea i Israel, og snakker arabisk.

– Vi fikk raskt kontakt med de kristne egypterne da de kom til Stavanger i november. De ble blant annet invitert med på julemesse i Salem, og har vært med på møtevirksomheten vår. En egyptisk pastor som studerer på Misjonshøgskolen har også deltatt i arbeidet blant disse. Vi har blant annet tolket møtene til arabisk slik at de skal kunne forstå, forteller Paul Odeh.

Han har også besøkt de kristne egypterne på asylmottaket, og har forsøkt å gi dem trøst fra Gud for å oppmuntre dem i en vanskelig situasjon.

– De har alle søkt om asyl i Norge, og håper å få et trygt liv her som kristne, sier Odeh.