HOVEDTALER: Harvard-professor Alan Dershowitz er den største kanonen på talerlisten. Han var med å forfatte FN-resolusjon 242 om Israels grenser i 1967 og er kanskje den fremste folkerettseksperten i verden.

«Kristenfolket» inviterer til verdisymposium

Verdiskjerping foran valgkampen er hensikten når organisasjonen Kristenfolket inviterer til debatt om store spørsmål til våren. Kjente samfunnsdebattanter står i kø på Oslo Symposium 2011.

Harvard-professor Alan Dershowitz er den største kanonen på talerlisten. Han var med å forfatte FN-resolusjon 242 om Israels grenser i 1967 og er kanskje den fremste folkerettseksperten i verden.
I tillegg kommer Hillel Neuer som er direktør for «vaktbikkja» UN Watch og har et særlig blikk på FNs behandling av menneskerettsspørsmål.
Arrangørene har invitert en rad med «profilerte tenkere» fra et bredt felt, som Nina Karin Monsen, Christian Beck, Hanne Nabintu Herland, Steinar Harila, Vebjørn Selbekk, Finn Jarle Sæle, Per Edgar Kokkvold, Hallgrim Berg, Bjarte Ystebø, Andreas Nordli og Trond Eriksen.
Også partilederne fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre er invitert sammen med Senterpartiets Ola Borten Moe, men det er ennå ikke avklart hvilke politikere som kommer.

Vil samarbeide

Symposiet holdes i Folkets Hus i Oslo torsdag 24. og fredag 25. mars neste år og er et initiativ organisasjonen Kristenfolket står bak. De vil gjerne samarbeide med flere, men har så langt Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem som eneste partner.
Det søkes ellers både etter økonomiske sponsorer og andre som vil samarbeide.
- Vi er alltid åpne for å samarbeide på flere måter. Vi har bare tatt et initiativ, sier Kristenfolket-leder Bjarte Ystebø til DagenMagazinet.

Valgårsfenomen

Et nytt symposium er allerede planlagt i 2013, og mars er valgt for at dagsorden kan settes i god tid fram mot valgkampen i 2011. Man ser for seg noe lignende på vårparten i 2013, og en av hovedhensiktene er å slå an tonen for den offentlige verdidebatten hvert valgår. Fredagens avrunding handler om å mobilisere bredt for det Kristenfolket anser som sentrale kristne verdier.
- Vi skal prøve å utfordre partiene til å trekke opp noen visjoner for det som skal skje i 2011-valget, sier Ystebø.
Den første formiddagen er temaet «Moderne verdier», og etter lunsj vil kamp for demokratiet i Midt-Østen bli tatt opp. Bærekraftig økonomi er på programmet fredag formiddag, og tros- og ytringsfrihet på ettermiddagen.

Verdipris

Torsdag 24. mars vil det bli utdelt en verdipris som en del av arrangementet og i et forsøk på å sette et sterkere søkelys på verdier i politikken.
- Det gjenstår noen detaljer før vi får etablert prisen, opplyser Bjarte Ystebø, men utdelingen av den er likevel lagt inn i programoversikten på symposiets nettside www.oslosymposium.no.
Til en viss grad blir det paneldebatter under symposiet, men det vil ikke være noen hovedvekt på dette.
- Dette er ment som en inspirasjons- og peptalk-samling for verdibevisste velgere. Vi får med mange talere som holder høyt nivå, sier Bjarte Ystebø. Han legger sterk vekt på kvalitet og at symposiet skal være attraktivt å delta på.
Antallet deltakere er begrenset til 500, men Ystebø håper at mange vanlige velgere vil komme:
- Vi er en grasrotorganisasjon, og vi er mest opptatt av å samle folk fra grasrota, men vi regner med at noen fra det politiske miljøet vil komme, enten de støtter oss eller ikke.
Ystebø og Kristenfolket vil gjerne bidra til at de borgerlige partiene finner fram til de sakene som samler dem. Han nevner frivillig sektor, lokalt selvstyre og friskolesaken som viktige.
- Det er opp til politikerne å formulere de sakene som skal engasjere velgerne. Vi vil bare gi dem en verdiplattform, sier Ystebø som melder om begeistring blant dem som er blitt invitert til symposiet. Ingen av talerne har takket nei, og noen har lagt om planer for å kunne være til stede i mars neste år.