Kristdemokraterna åpner døra på gløtt for Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna (KD) i Sverige kan tenke seg å delta i en borgerlig regjering med passiv støtte fra Sverigedemokraterna (SD).

Det sier partileder Ebba Busch Thor i et intervju med den svenske avisenDagen torsdag. Kristdemokraterna er det minste partiet i den borgerlige Alliansen, som gjentatte ganger har utelukket noe samarbeid med Sverigedemokraterna.

Thor Busch sier det ikke er aktuelt å samarbeide med Jimmie Åkessons parti, men likevel vil hun ikke stenge døren for å delta i en samlingsregjering med SD som passivt støtteparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig påpeker hun at det må være opp til de andre opposisjonspartiene i Alliansen om de også vil støtte et slikt samarbeid med SD.

Lederen i det største borgerlige partiet Moderaterna, Anna Kinberg Batra, har tidligere kalt SD for et rasistisk parti, en karakteristikk Busch Thor er uenig i.

– Jeg har møtte sverigedemokrater som er rasister, men det har jeg også gjort i andre partier, påpeker hun.

Ved valget i 2014 ble SD Sveriges tredje største parti med 13 prosent av stemmene. Partiet havnet på vippen, men ettersom ingen av de andre partiene ville samarbeide med SD, har den røde mindretallsregjeringen måttet inngå et bredt budsjettsamarbeid med de borgerlige partiene. (©NTB)