TRO MIDT I STORMEN: Menighetene styrker ut av krisen i Hellas, mener pastor. Foto: Varlden idag

- Krisen i Hellas åpner opp for Gud

- Korrupsjonen er katastrofal for landet, mener i Hellas. Han tror Gud griper inn når krisen ryster grekerne. 

De gigantiske, økonomiske problemene i Hellas, som nå kjemper for å unngå konkurs, har tvunget frem nedskjæringer som har ført til voldsomme reaksjoner på Atens gater. Pastor Stavros Ignatiou gikk til byen en kveld i forrige uke for å se følgene av de siste opptøyene. På spaserturen så han brannrøyk fra flere bygninger.

- Mennesker gråt. Alle var stille og tause, forteller han til Världen i dag. Men den siste tidens dramatikk er ikke noe nytt. Pastor Stavros Ignatiou, som kommer fra Kypros, har vært pastor i Aten siden 1989 og har opplevd lignende ting mange ganger før.
- Disse hendelsene gjentar seg gang på gang, og det virker ikke som om noen har evne til å stoppe dem.

Fraværende politikere


Personene bak opptøyene kalles i greske medier for «Det kjente, ukjente folket». Pastor Stavros mener det først og fremst ser ut til å være anarkister.
- De bare ødelegger, brenner og stjeler alt som kommer i deres vei. Det er ufattelig.

Pastor Stavros Ignatiou reagerer på at myndighetene aldri arresterer noen av gjerningsmennene.
- Regjeringene har vært tause om dette i over 20 år. Det dreier seg om et par hundre personer som benytter anledningen når fredelige protester blir planlagt. Som greker skammer jeg meg virkelig over det. Politikerne tar ikke noe ansvar, mener han.
- De er fraværende når det trengs drastiske løsninger for å hindre ødeleggelsen. Krisen setter dype spor i folket, forklarer pastoren.

Utbredt korrupsjon


- Folk vet ikke hva morgendagen vil bringe, de er usikre og forvirret. For vanlige familier er det virkelig vanskelig, særlig etter de siste skatteøkningene.

En stor bekymring for grekerne er den enormt utbredte korrupsjonen som er merkbar overalt i samfunnet.
- Når vi går til legen må vi betale ham under bordet. Uansett hva man skal gjøre må man alltid bestikke noen for å få jobben gjort. Det er det egentlige problemet her; korrupsjon på alle plan.

Stavros driver også en liten restaurant, og som selvstendig næringsdrivende har han fått merke på kroppen hvor håpløs korrupsjonen er og at lovene ikke hjelper.

Et stolt folk


- Lovene er forvirrende og fungerer ikke. De hjelper ikke nye småbedrifter som kunne ha gitt mennesker jobb og hjulpet landet til å utvikle seg. Jeg forstår virkelig ikke denne mentaliteten.
Stavros Ignatiou forteller at han kjenner mange rike forretningsfolk som har forlatt landet tidligere og som nå vil komme tilbake og starte bedrift for å hjelpe landet.

- De blir veldig skuffet over korrupsjonen de møter.

For grekerne, som er et stolt folk, tar det tid å innse hvor ille det står til, mener Stavros Ignatiou.
- Nå er de i fornektelse, men det er bare midlertidig. Det kommer til å ta litt tid før de innser at det ikke er noen utvei hvis de ikke ydmyker seg og arbeider hardt for sitt land.
Menigheten driver et utadrettet sosialt arbeid og gir mat til trengende, som blir stadig flere. I den situasjonen som nå hersker i landet ber menigheten mye og har måttet tenke nytt når det gjelder mye av virksomheten, forklarer Stavros Ignatiou.

Gud handler


- Det blir et stadig større behov for kirken i samfunnet. Bare i år har vår stemme blitt hørt mye mer enn noen gang. Personlig ser jeg på alt dette som en mulighet for evangeliet til å gå frem som aldri før. I tider av krise handler Gud, det er historisk bevist. Vi håper og ber om at vi kristne gjør vår del så godt vi kan, så vi kan gi Gud rom, sier pastoren.VARLDEN I DAG / DAGEN