BRANT NED: Østsiden kirke i Porsgrunn brant til grunnen natt til mandag. Politiet mistenker at den 250 år gamle kirken ble påtent. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX

Kripos skal etterforske kirkebrann

Det er foreløpig uklart hva som er årsaken til at Østre Porsgrunn kirke i Telemark brant ned natt til mandag. Politiet i Telemark har bedt Kripos om bistand i saken.

Kun rester står igjen av trekirken, som ble innviet i 1760. Det var heller ikke mulig å redde noe ut av bygningen.
Politiet fikk melding fra brannvesenet klokken 3.15. En politipatrulje var i nærheten, og da den kom fram et par minutter senere, hadde flammene allerede godt tak. Den 250 år gamle kirken var ikke mulig å redde.

Ber om hjelp fra Kripos

Mandag formiddag er arbeidet med å finne årsaken til brannen i gang.
- Vi sitter nå og samler tråder, foreløpig har vi lite å gå etter, men vi holder alle muligheter åpne. det har jo også pågått et rehabiliteringsarbeid i kirken den siste tiden, sier etterforskningsleder Kai Gundersen ved Grenland politistasjon til Telemarksavisa.
Politiet har bedt om bistand fra Kripos til å etterforske brannen, og Gundersen regner med at de vil få slik hjelp. Først tirsdag regner han med å kunne startet arbeidet på brannstedet.
- Det avhenger av hvor varmt det er på branntomta, og hvor mye brannvesenet får kjølt den ned, sier han.
Avdelingslederen for vedlikehold i Porsgrunn kommune, Bjørn Sverre Nyrud, sier til Varden at han tror brannen må være påsatt.
- Alt av gamle kirkeovner innenfor er skiftet ut, og alt av utstyr etter reparasjonene på utsiden er fjernet. Om brannen startet inne, ville den ikke ha ført til full fyr så raskt. Her må brannen ha startet på utsiden, ved hjelp av brennbar væske, mener Nyrud. Han sier det ikke sto igjen malingsspann, rensemidler eller lignende utenfor kirken.

Trodde det var soloppgang

Atle Hammelow-Berg bor like ved kirken og ble tilfeldig oppmerksom på brannen natt til mandag.
- Jeg våknet ved halv fire-tiden og la merke til et kraftig oransje lys på persiennene. Da visste jeg ikke hva klokken var og tenkte det måtte være en flott soloppgang der ute, forteller Hammelow-Berg til NTB. Synet som møtte ham da han dro opp persiennene, tok noen sekunder å ta inn.
- Men det tok ikke lange stunden før jeg skjønte hva det var. Selv om det ligger et forsamlingshus mellom mitt hus og kirken, så jeg at det var full fyr og en voldsom brann, forteller han.

Spylte huset

Mens glødende trebiter «på størrelse med store grillbriketter» falt fra himmelen, sørget Hammelow-Berg for å redde unna bil og motorsykkel før han rettet hageslangen mot sitt eget og naboens hus for å kjøle dem ned.
- Flere av naboene ble evakuert, men det var likevel ingen dramatikk. Heldigvis var det så godt som vindstille og det er fortsatt vått på bakken og i busker og kratt, sier Hammelow-Berg. Han tror utfallet kunne blitt et helt annet om været var annerledes.
Etter at tårnet kollapset litt etter klokken fire, anså mannskapene på stedet at det ikke var fare for at brannen skulle spre seg.
- Etter at spiret på kirken falt ned, fikk brannmannskapene kontroll over situasjonen, opplyser operasjonsleder Elise Gotliebsen i Telemark politidistrikt til NTB.

Kirkesølvet trolig reddet

Lokalavisen Varden opplyser at dåpsfatet og resten av kirkesølvet fra Østre Porsgrunn trolig er reddet.
Alt er plassert i en safe som står innerst ved veggen, sier kirkesjef Johannes Sørhaug til avisen i Porsgrunn. De sotete restene av tre vegger står igjen rundt der safen er plassert.
Ved åttetiden mandag morgen drev brannvesenet fortsatt etterslukking på stedet. Tre timer tidligere kunne de evakuert naboene igjen gå tilbake til husene sine. NTB