KrFU kritisk til livssynsnøytral Grunnlov

- Jeg opplever at forslaget er helt utopisk og ikke ønskelig livssynpolitikk i Norge, sier KrFU-leder Emil André Erstad.

Sen­ter­ung­dom­men og KrFU støt­ter ikke de andre ung­doms­par­ti­enes krav om enlivs­syns­nøy­tral grunn­lov.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mitt mål er et livs­syn­s­å­pent sam­funn. Det opp­fat­ter jeg ikke at Hu­ma­nis­tisk Ung­dom øns­ker. Jeg er for å re­spek­te­re alle re­li­gio­ner i Norge og at vi skal be­hand­le alle på samme måte, men full­sten­dig like­be­hand­ling av alle re­li­gio­ner blir umu­lig i et land der den store ma­jo­ri­te­ten av be­folk­nin­gen til­hø­rer ett tros­sam­funn.

 

Hu­ma­nis­tisk Ung­dom står bak kam­pan­jen om å fjer­ne re­fe­ran­se­ne til kris­ten tro i tre pa­ra­gra­fer i Grunn­lo­ven. Sju ung­doms­par­ti­er støt­tet lør­dag ak­sjo­nen der en for­slag til end­ring av Grunn­lo­ven ble over­rakt til Høy­re-po­li­ti­ker Michael Tetz­sch­ner, iføl­ge NTB.

 

Inkluderende Grunnlov

Også KrFU vur­der­te å bli med på det de fikk vite skulle være en ak­sjon om Grunn­lo­ven - til de fikk til­sendt end­rings­for­sla­get.

 

Hel­ler ikke Sen­ter­ung­dom­men støt­tet ak­sjo­nen.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi deler målet om en inkluderende Grunnlov, men har ulikt syn på dette punktet. Senterungdommen har vært opptatt av å beholde en grunnlovsfestet folkekirke, derfor kunne ikke vi være med på kravet fra Humanistisk Ungdom, sier leder Erling Laugsand til Dagen.

 

Kris­ten konge

- Jeg mener at det Hu­ma­nis­tisk Ung­dom kom­mer med ikke tar hen­syn til rea­li­te­te­ne, nem­lig vår bak­grunn og hva som er sta­tus på livs­syns­fron­ten i Norge i 2014, sier Er­stad.

 

Han stil­ler seg hel­ler ikke bak kra­vet om fjer­ne pa­ra­gra­fen om at mo­nar­ken skal be­kjen­ne seg til den krist­ne tro. 

 

- Både kong Ha­rald og den kom­men­de mo­nar­ken, kron­prins Haa­kon, har sagt at de ikke øns­ker å fjer­ne pa­ra­gra­fen, men til­hø­re den krist­ne kir­ken. Det er greit å være prin­si­pi­ell, men når de få per­sone­ne det gjel­der fak­tisk sier at de vil ha det slik, synes jeg vi skal høre på dem, sier Er­stad.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støv­suge bort tro

Han an­kla­ger Hu­ma­nis­tisk Ung­dom for å ville «støv­suge det of­fent­li­ge rom for tro og livs­syn».

 

- Jeg vil gi ros til or­ga­ni­sa­sjo­nen for å ta tak i livs­syns­de­bat­ten, men de be­gyn­ner dess­ver­re i feil ende.