– Vi går til valg på et ikke-sosialistisk flertall, men dersom Erna Solberg ikke velger sentrum, vil vi ta rollen som et fritt opposisjonsparti, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.Her er statsminister Solberg sammen med Jonas Gahr Støre under partilederdebatten i Arendal i sommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

KrFU-kompromiss åpner for å gjøre Støre til sjef

Et kompromissforslag foran helgens landsmøte i KrFU åpner for å kaste Erna Solberg (H) som statsminister, men ikke på selve valgnatten.

Diskusjonen om KrF bør samarbeide til venstre eller høyre etter stortingsvalget neste år, går høyt i alle deler av partiet. Til helgen skal KrFU lande sin interne debatt og komme med et klart råd til moderpartiet.

Landsstyrets opprinnelige forslag om å gå inn for en ikke-sosialistisk regjering uten Frp utfordres av Oslo KrFU, som kun vil stenge døra for et samarbeid med fløypartiene Frp og SV.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kompromiss

Nå ligger det an til at landsmøtet under samarbeidsdebatten kommende lørdag vil samle seg om landsstyrets opprinnelige forslag, med en ikke uvesentlig presisering:

LINDTVEIT: Leder i KrFU, Ida Lindtveit, anbefaler moderpartiet å samarbeide på ikke-sosialistisk side etter valget neste år.

– Vi går til valg på et ikke-sosialistisk flertall, men dersom Erna Solberg ikke velger sentrum, vil vi ta rollen som et fritt opposisjonsparti, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.

Fattigdomsbekjempelse, hjemlige klimakutt og en human og rettferdig asyl- og innvandringspolitikk står på listen over de fem prioriterte sakene.

Vil ikke peke på Støre

Lindtveit anser det som unaturlig for KrF å sitte i regjering med Frp og vil heller ikke at partiet skal inngå en ny samarbeidsavtale med en H/Frp-regjering. Begge disse forholdene er ivaretatt i forslaget som trolig vil få landsmøtets tilslutning.

KrFUs ønskedrøm er en sentrumsregjering med Høyre, Venstre og gjerne også Senterpartiet og MDG. Men skulle Solberg insistere på å ha med Frp, vil ikke KrFU-lederen at partiet automatisk peker på Støre av den grunn.

– Nei, det er ikke hva kompromissforslaget legger opp til. Men dersom Solbergs regjering skulle fremme et budsjettforslag eller komme med en enkeltsak som bryter med våre prioriterte saker, så åpner vi for å felle den, sier hun.

KrFUs landsmøte finner sted på Mastemyr i Oppegård kommune i Akershus. Selve samarbeidsdebatten vil bli landet lørdag ettermiddag.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Syversen sier ja til gjenvalg for KrF
Les også
Sp vil ikke samarbeide med KrF uten Ap
Les også
Haugland opprørt over behandlingen av Hareide
Les også
KrF bør ikke delta i en Ap-ledet regjering
Les også
Fylkesleder Ingunn Ulfsten fikk førsteplassen i Akershus KrF
Les også
KrF og veien videre
Les også
Krisemåling for KrF