KrF vil øke barnetrygden

Mens Venstre vil behovsprøve barnetrygden, setter KrF av 600 millioner kroner til å styrke dagens ordning. Partiet vil også kjempe for minstepensjonistene i budsjettforhandlingene som starter til uka.

– Barnetrygden er under angrep. Det ønsker vi å gjøre noe med. Den har stått stille siden 1996 – på 970 kroner – og har ikke engang blitt prisjustert, sier KrFs finanspolitiske talspersonHans Olav Syversen til NTB.

Når KrF mandag presenterer sitt alternative budsjett for neste år, ligger det inne en økning i barnetrygden på 4 prosent neste år. Det utgjør 600 millioner kroner i helårseffekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På tvers

Prioriteringen fra KrF går på tvers av signalene fra alliansepartner Venstre, som i utkastet til nytt partiprogram vil behovsprøve dagens ordning. Partiet åpner sågar for å kutte to tredeler av midlene som brukes på barnetrygd og heller bruke de om lag 15 milliarder kronene på å gjøre SFO og barnehage gratis for alle.

– Vi er klar over at Venstre har et annet syn, men for KrF er det viktig å hegne om barnetrygden som et universelt gode. Den er viktig for lavinntektsfamilier samtidig som den bidrar til å gi skattesystemet legitimitet ved at alle får noe tilbake for det de betaler inn, sier Syversen.

Han er kjent med innvendingene mot barnetrygden, som er den samme uansett hva husholdningen har i samlet inntekt.

– Fordelingsaspektet vil vi ivareta gjennom vårt opplegg for personbeskatningen, sier KrF-toppen.

Enslige pensjonister

En annen hovedprioritering for KrF i forhandlingene om statsbudsjettet er å bedre økonomien til enslige minstepensjonister. 1. september i år fikk denne gruppen 4.000 kroner mer i året å rutte med, etter initiativ fra partiet.

– Nå vil vi kreve et ytterligere påslag på 6.000 kroner fra samme dato neste år, slik at aleneboende minstepensjonister på to år får styrket økonomien sin med 10.000 kroner, sier Syversen. Kravet har en kostnad på 114 millioner kroner i budsjettet for 2017 eller 342 millioner kroner i helårseffekt.

At pensjonister som samlet gruppe har hatt betydelig bedre kjøpekraftutvikling enn yrkesaktive det siste tiåret, er ikke et argument mot å gi et nytt håndslag til enslige minstepensjonister, mener Syversen.

– Dette er en stadig mindre, men svært utsatt gruppe, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tøffe tak

Tidligere i høst har KrF trukket fram økt kontantstøtte, tiltak mot ledighet og økt lærertetthet som klare prioriteringer i det som tegner til å bli meget krevende forhandlinger om statsbudsjettet.

At regjeringspartiene og samarbeidspartiene står langt fra hverandre i synet på det grønne skatte- og avgiftsskiftet er ventet å skape størst besvær i samtalene som innledes på onsdag.

– Det er interessemotsetninger i forbindelse med det grønne skiftet som skaper utfordringer, men jeg vil ikke dramatisere situasjonen, sier Syversen.

En annen kompliserende faktor er de pågående forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret, som også ventes å få følger for budsjettet for neste år.

– Det ville være en klar fordel om det i løpet av uka ble avklart hva slags ramme forsvarsbudsjettet for neste år skal ha, sier KrF-representanten, som lederStortingets finanskomité.

Budsjettforhandlingene på borgerlig side må i utgangspunktet være avsluttet i midten av november. Selve finansdebatten finner sted 24. november, men datoen kan komme til å bli skjøvet på.