Caitlin Sinclair under IGSSA Swimming Carnival i 2010. Foto: MLC School / CC / Wikimedia

KrF vil ha nasjonal svømmeprøve

Kristelig Folkeparti ønsker nasjonale prøver i svømming for å bekjempe drukningsulykker.

Fredag møter kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Svømmeforbundet, som mener at svømmeopplæringen på skolene må bli bedre, skriverDagsavisen.

Flere alvorlige drukningsulykker den siste tiden har satt i gang en debatt om svømmedyktigheten blant norske barn. Anders Tyvand (KrF) sitter i utdanningskomiteen på Stortinget, og har en klar oppfordring til Isaksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er glad for at kunnskapsministeren ønsker å forbedre svømmeundervisningen i skolen og vil anbefale ham å ta en titt på KrFs forslag fra 2012. Da foreslo vi å innføre en nasjonal ferdighetsprøve i svømming i 4. klasse, som alle elever må bestå før opplæringen kan avsluttes, sier Tyvand til Dagsavisen.

Kunnskapsløftet slår fast at alle barn skal være svømmedyktige etter 4. klasse, men en undersøkelse gjennomført for Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund i 2013 viste at bare halvparten av landets femteklassinger kunne svømme 200 meter.

Den samme kartleggingen viser at Norge ligger på jumboplass i Norden. På Island kan 96 prosent av 10-åringene svømme, i Sverige 85 prosent, I Danmark 79 prosent og i Finland 72 prosent.