KrF vil gi asylbarna en god sommerferie

I dag utfordrer KrF Stortinget til å la lengeværende asylbarn få en god sommer. - Sett sakene i bero til en ny forskrift er på plass, sier Dagrun Eriksen.

Kris­te­lig Folke­par­ti le­ve­rer denne mor­ge­nen et for­slag til merk­nad i re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett for 2013, som be­hand­les i Stor­tin­get i dag.

- Vi kom­mer til å be om at asyl­sa­ker for lenge­væ­ren­de barn blir satt i bero til vi har fått en for­skrifts­end­ring på plass, som tar stør­re hen­syn til barns beste enn inn­vand­rings­re­gu­le­ren­de hen­syn, sier nest­le­der Dag­run Erik­sen i KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil la barna bli

Man­dag la Ut­len­dings­nem­da og Ut­len­dings­di­rek­to­ra­tet fram sin rap­port om prak­sis i saker med lenge­væ­ren­de asyl­barn. Den viser at flere barne­fa­mi­li­er har fått opp­hold det siste året enn tid­li­ge­re.

Ar­bei­der­par­ti­et var for­nøyd med inn­hol­det, mens So­sia­lis­tisk Venstre­par­ti fore­slo å gi varig opp­hold til alle asyl­barn som har bodd i Norge i minst tre år uten lov­lig opp­hold. I dag gjel­der dette 659 barn.

Flere or­ga­ni­sa­sjo­ner og po­li­tis­ke ung­doms­or­ga­ni­sa­sjo­ner de­mon­strer­te man­dag mot re­gje­rin­gens asyl­po­li­tikk. De ivret for å endre for­skrif­ten til å legge stør­re vekt på bar­nas beste, og mente at fjor­årets stor­tings­mel­ding Barn på flukt knapt har hatt noen ef­fekt.

Parti­le­der Audun Lys­bak­ken gikk ut og sa at SV øns­ket å endre for­skrif­ten.

- Køene verst

Det samme vil Venst­re og KrF, men par­ti­ene kri­ti­ser­te SV for ikke å ha gjort noe med saken tid­li­ge­re.

- Par­ti­et er full­sten­dig blot­tet for tro­ver­dig­het når de nå lan­se­rer for­slag som Venst­re har kom­met med og som SV har stemt ned i Stor­tin­get. De sier én ting, og gjør noe annet. Det er per de­fi­ni­sjon po­li­tisk po­pu­lis­me, sa Venst­res Guri Melby.

Frps inn­vand­rings­po­li­tis­ke tals­mann Mor­ten Ørsal Jo­han­sen mente på sin side at det størs­te pro­ble­met med asyl­po­li­tik­ken er «de en­de­lø­se anke­mu­lig­he­te­ne i da­gens sys­tem», iføl­ge NTB.

Siste sjan­se for ved­tak

KrF mener at asyl­bar­na uan­sett bør få lov til å slap­pe av i som­mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når SV nå går ut med nye sig­na­ler om hva de øns­ker å gjøre, bør asyl­bar­na som skal leve gjen­nom en hel som­mer og en lang valg­kamp før det kom­mer noen som helst av­kla­ring på dette, få vite om sa­ke­ne fak­tisk blir satt i bero nå over som­mer­en, sier Erik­sen.

Dette er den siste uken før stor­tings­val­get der riks­po­li­ti­ker­ne har hatt sjan­se til å få gjen­nom sine saker.

- Før vi går må vi se om det er mu­lig­het i Stor­tin­get til å gi asyl­bar­na en puste­pau­se til vi får sett skik­ke­lig på rap­por­ten, sier Erik­sen.

KrF må gjøre dette som en merk­nad til na­sjo­nal­bud­sjet­tet, fordi et eget for­slag ikke ville blitt be­hand­let før som­mer­en.

Nå håper hun at de andre stor­tings­par­ti­ene vil støt­te for­sla­get fra KrF.

- Jeg reg­ner med at både Venst­re og SV bør støt­te det. Så får vi se hvor­dan de andre par­ti­ene for­hol­der seg til saken, sier Erik­sen.

DAGEN

Praksis i asylsaker

Barns tilknytning til Norge kan få avgjørende betydning dersom familien ikke har gjort noe annet galt enn å oversitte utreisefrister, samtidig som de har oppholdt seg på kjent adresse og har avklart identitet.

Det er ikke avklart hva som skal til for at hensynet til barnets beste skal gå foran andre hensyn.

Stortingsmeldingen «Barn på flukt» fastslår at det å oppgi falsk identitet, operere med ulike identiteter eller uekte dokumenter, er tungtveiende innvandringsregulerende hensyn som taler imot at det gis tillatelse til å bli i Norge.